Nokia sluit kaartdeal met Oracle

Redactie
0

Nokia heeft er met Oracle nog een grote klant bij voor zijn kaartdienst. Het Amerikaanse Oracle wil de kaarten van het Finse Nokia beschikbaar maken voor zijn gebruikers. Een woordvoerder van Nokia bevestigde de deal aan Wall Street Journal. Nokia, ooit marktleider onder de telefoonfabrikanten, heeft het afgelopen jaar veel tijd en geld gestoken in de opbouw van een geavanceerde kaartdienst. Nokia nam vijf jaar geleden voor ruim 8 miljard dollar (destijds 5,7 miljard euro) bijvoorbeeld kaartaanbieder Navteq over.

Inmiddels is Nokia op het gebied van mobieltjes en smartphones ingehaald door rivalen als Samsung en Apple. CEO Stephen Elop wil echter de grootste aanbieder van geodiensten worden. Nokia levert als onderdeel van de samenwerking met Microsoft (Elops voormalige werkgever) de kaarten op apparaten met het besturingssysteem Windows Phone. Eind oktober moeten met Windows Phone 8 nieuwe functies worden ingevoerd, bijvoorbeeld de weergave van details als de gebruiker de camera op een rij huizen richt. Nokia sloot onlangs ook een deal met onder meer Amazon.

Google is met zijn uitgebreide kaartdienst de grootste concurrent. Smartphone-rivaal Apple kende met de introductie van een eigen kaartdienst onlangs juist een valse start. Nokia’s kaarten kunnen op iPhones en iPads overigens nog alleen via de webbrowser worden gebruikt. Een andere belangrijke aanbieder van digitale kaarten is het niet-commerciële vrijwillige project OpenStreetMap (OSM).

Deel dit artikel

Lees ook

Reserveer nu: De complete gids voor Windows 11

Wil je alles weten over de nieuwe mogelijkheden van Windows 11? In deze herziene speciale editie ontdek je de nieuwste functies.

Gnome 44 release: nieuwe versie maar wel zonder GTK3

Met de release van Gnome 44 is er een nieuwe versie van de gratis Linux-desktopomgeving uitgebracht, waarin belangrijke innovaties zijn doorgevoerd. Z...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er