Noctua laat op Computex een thermosifonkoeler voor cpu’s zien

Elwin Hodžić
0

Op Computex toont de Oostenrijkse fabrikant Noctua een tweefasenkoeler voor processors die werkt met zwaartekracht.

Noctua laat op Computex een thermosifon-koeler voor cpu's zien

Thermosifonkoeling: een opkomende trend in koeling van pc’s

Noctua is bezig met zijn intrede in de wereld van vloeistofkoelers. Eerdere pogingen tot thermosifonkoeling in de pc-sector zijn al gedaan, waarvan de meest recente alweer een paar jaar geleden was. In tegenstelling tot een tweefasenkoeler, waarbij de gas- en vloeistoffase door een buis worden geleid, heeft Noctua op de Computex IT-beurs een prototype gepresenteerd dat werkt in een circuit met aparte slangen.


Meer lezen over nieuwe pc-onderdelen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Constructie en werking van de tweefasenkoeler

Op het eerste gezicht lijkt de constructie nauwelijks te verschillen van een conventionele waterkoeler: een warmtewisselaar met ventilatoren, slangen en een koelblok voor de processor zijn aanwezig. Thermosifonkoelers hebben echter geen pomp omdat ze uitsluitend werken op basis van zwaartekracht en natuurlijke convectie. Dit voorkomt vervelende geluiden en trillingen. In tegenstelling tot heatpipes, die het capillaire effect benutten, hebben ze geen interne lontstructuren.

Noctua vult het prototype met een koelvloeistof op koolwaterstofbasis met een laag kookpunt. Nadat de pc is ingeschakeld, verwarmt de processor de vloeistof, die verdampt en vervolgens als gas in een slang opstijgt richting de warmtewisselaar. Daar geeft het medium de restwarmte via de ventilatoren af aan de lucht, condenseert en stroomt via de tweede slang terug naar de CPU-koeler. De grootste uitdaging bij de ontwikkeling ligt in het ontwerpen van het systeem zodat de vloeistof- en gasfase niet tegen elkaar stromen en dus ongehinderd in het circuit bewegen.

Toekomstperspectief en uitdagingen

Dit concept wat Noctua op Computex 2024 heeft laten zien kan nog niet bevestigen of en wanneer het zal leiden tot een eindproduct. Noctua streeft naar koelprestaties die vergelijkbaar zijn met die van een gangbaar alles-in-één waterkoelsysteem. Het zal naar verwachting enkele jaren duren voordat een marktklaar thermosifonkoelsysteem ontwikkeld is, maar de fabrikant Noctua staat bekend om het nemen van voldoende tijd voor verdere ontwikkeling van prototypes.


Meer lezen over nieuwe pc-onderdelen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Netflix-account delen? Omzeilen van het verbod op delen doe je zo

Netflix is begonnen met het actief aanpakken van gebruikers die hun account delen met anderen. De streamingdienst tolereert deze praktijk niet langer....

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er