Nike+ trackt trainingsunits

Noud van Kruysbergen
0

Als je als amateur-atleet je trainingsresultaten wilde optekenen, was je meestal beperkt tot een paar duursporten met repeterende bewegingen, zoals hardlopen en fietsen. Met sensors aan de schoen of fiets kun je daarbij de huidige snelheid, de afgelegde afstand en de stap- of trapfrequentie meten. Bij sporten met korte sprints en sprongen of bij krachttraining kun je deze sensors nauwelijks zinvol gebruiken. Daar heeft de locatiebepaling via gps bij sporthorloges niet veel aan veranderd, ook al zijn deze horloges erg handig bij sporten als inline-skaten en surfen.

Nike wil deze grenzen nu verleggen met drie nieuwe schoenen in zijn Nike+-serie. In de zolen van de trainingsschoenen Lunar TR1+ (voor mannen), Lunar Hyperworkout+ (voor vrouwen) en ook de basketbalschoen Hyperdunk+ (unisex) zijn meerdere druksensoren ingebouwd. Ze sturen hun gegevens naar een uitneembare hoofdunit, die ook nog een versnellingssensor voor 3 assen heeft. Door deze combinatie herkent het systeem of je op een gegeven moment op de bal of de hak van je voet staat en wordt niet alleen de snelheid en stapfrequentie berekend, maar ook de spronghoogte van de drager. Daarbij ‘oriënteert’ het systeem zich aan het (berekende) lichaamsmidden en laat het zich niet beïnvloeden door het feit of je met gestrekte of ingetrokken benen springt. De twee sensors bevatten accu’s en een oplader wordt meegeleverd.

Je kunt het nieuwe Nike+-systeem gebruiken met de gratis iPhone-apps ‘Nike+ Basketball’ en ‘Nike+ Training’. Android-versies zijn nog niet aangekondigd. De basketbaltoepassing biedt naast een live-modus, waarin je de spronghoogte kunt laten weergeven, ook een trackingfunctie. Je hoeft dan alleen het loggen van de data van de twee hoofdsensors op de iPhone te starten of te stoppen en hem dan gewoon aan de kant leggen. De hoofdsensors hebben een eigen geheugen dat genoeg moet zijn voor circa 14 uur trainen.

Net als bij de voorgaande sportsensors van Nike kun je met de nieuwe generatie ook sparen voor Nike Fuel-punten, die je voor alle sportactiviteiten krijgt bijgeschreven op je online conto en waarmee je je met je vrienden kunt meten. Eigenlijk hoort bij de nieuwe serie sportschoenen ook een Nike+ Fuelband voor het continu vastleggen van je activiteiten. Deze armband zal waarschijnlijk pas in 2013 op de Europese markt komen.

Deel dit artikel

Lees ook

Netflix reclame – advertenties bij Netflix in goedkoper abonnement

Netflix is in gesprek met verschillende aanbieders van video-advertenties. Moet je straks voor Netflix reclame of geen reclame betalen?

NVR NAS Synology DVA1622 – met AI voor gezichtsherkenning en meer

Synology heeft de DVA1622 aangekondigd. Op deze NVR NAS kun je tot 8 camera's aansluiten en via AI gezichtsherkenning en meer inzetten.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er