Nieuwe versies van Raspbian en NOOBS

Noud van Kruysbergen
0

In september zijn nieuwe versies van de besturingssystemen voor de Raspberry Pi uitgebracht in de vorm van Raspbian 2014-09 en NOOBS 1.3.10. Die bevatten niet alleen updates van de software, maar ook nieuwe functies en nieuwe programma’s.

De desktop van Raspbian is sinds de eerste versie steeds voller geworden met nieuwe pictogrammen. Eerder zagen we onder andere al de gratis Raspbian-versie van Mathematica en de bijbehorende programmeertaal Wolfram Language en een handige Afsluitknop voor Raspbian op de desktop verschijnen, nu is daar de Pi-versie van het populaire bouwen-met-blokjes spel MineCraft bijgekomen. Voorheen moest je dat eerst nog zelf installeren vanuit de Pi Store. Daarnaast is Mathematica geüpdatet naar versie 10 en Sonic Pi (programmeertaal voor muziek) naar versie 2.

Vanaf versie 1.3.10 is NOOBS ingrijpend veranderd. Voorheen was het mogelijk om NOOBS, dat behalve Raspian nog vijf andere besturingssystemen voor de Pi bevat, op een SD-kaart van minstens 4 GB te zetten, zodat je alles offline kon installeren. Door de steeds toenemende grootte van de installatiebestanden is dat niet meer mogelijk. Daarom zit met ingang van de nieuwe versie alleen Raspbian nog standaard in NOOBS en past hij dus weer op een 4GB-kaartje. Alle andere besturingssystemen moet je met een werkende internetverbinding van internet downloaden.

raspbian

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Pre-order nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

KDE Plasma 6: dit is alles wat je moet weten over deze nieuwe versie

Met Plasma 6 heeft het KDE-team zijn bureaubladomgeving gemoderniseerd zonder deze op zijn kop te zetten. Veel veranderingen zijn uitgevoerd aan de ba...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er