Nieuwe tijdzones in Europa conform chronobiologie

Daniel Dupré
1

Dit weekend gaat de zomertijd weer in en moeten we de klok een uur vooruit zetten. Dit heeft bij menigeen een soort mini-jetlag tot gevolg waardoor veel mensen een aantal dagen iets van slag zijn. Omdat er steeds meer twijfels bestaan over de voordelen die deze halfjaarlijkse klokomzetting zou moeten bieden, wordt overwogen om de tijdomschakeling maar helemaal af te schaffen.

De algemene voorkeur lijkt te zijn om het hele jaar rond de zomertijd aan te houden. Het plan van de EU-commissie is om dit vanaf 2021 in te voeren. Maar volgens slaapwetenschapper Till Roenneberg van de universiteit van München zou dit, afhankelijk van waar in Europa je leeft, een slecht effect kunnen hebben op de gezondheid, zo is te lezen in een artikel van de Duitse editie van Technology Review.

Volgens hem moeten we de tijdsindeling in heel Europa niet over een kam scheren, en liefst nog minder dan we dat nu al doen. Momenteel is het bijvoorbeeld in Duitsland en Polen even laat als in bij ons, maar ook in Spanje en Frankrijk. En dat terwijl die landen eerder op dezelfde lengtegraad zitten als Groot-Brittannië.

Tijdzones Europa

De Europese tijdzones (lichte achtergrondkleuren) op basis van de stand van de zon. De tijd die veel landen aanhouden (donkere kleuren) komt echter al tijdens de wintertijd niet goed overeen met de ‘echte’ tijd (links). In de zomertijd (midden) is de discrepantie nog groter. De kaart rechts toont het voorstel van slaapwetenschapper Till Roenneberg: het indelen van de tijdzones volgens de chronobiologie. Deze indeling volgt de grenzen tussen de landen ook nog eens redelijk goed. (Bron: Till Roenneberg)

Daarom zou het eigenlijk nog het beste zijn om Europa in meer tijdszones in te delen dan nu het geval is. De tijdszones zouden dan volgens de zogenaamde chronobiologie lopen (zie afbeelding). Op die manier zou de tijdsafwijking nergens meer zijn dan een halfuur. Dat zou niet alleen beter zijn voor de slaap, maar ook voor de gezondheid.

Ook de World Health Organization erkent inmiddels dat slaapgebrek gevaarlijk is. Het moderne leven gaat dankzij kunstlicht 24/7 door en we gaan steeds later naar bed: inmiddels twee uur later dan onze voorouders dat 100 jaar geleden deden. Slaapwetenschapper Matthew Walker van de University of California Berkeley zegt ook dat de gevolgen merkbaar zijn: door een gebrekkige nachtrust stijgt de kans op ziektes zoals diabetes, Alzheimer, depressie en kanker. Te weinig slaap kan bovendien ook overgewicht mede veroorzaken.

 

Meer interessante achtergrondartikelen vind je in c’t 11/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Bespaar flink op internet en tv met deze Ziggo aanbieding

Op dit moment lopen de Volop Voordeel Weken bij Ziggo, waarbij nieuwe klanten tot twaalf maanden lang 50% korting ontvangen op hun internet- en tv-abo...

Passkeys in Windows 11 synchroniseren in ontwikkeling

Microsoft is van plan om in de toekomst passkeys via Microsoft-accounts tussen verschillende apparaten te synchroniseren. Daarnaast wordt er gewerkt a...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Sander
Lezer
Sander

Ik vind het ook relevant wat een econoom en een sociloog hiervan vinden; wat is het effect als Nederland en Frankrijk in een andere tijdzone zitten dan Duitsland?
Het leven bestaat niet alleen uit slapen.