Nieuwe stekker voor USB

Noud van Kruysbergen
1

USB-CNa een ontwikkeltijd van driekwart jaar heeft het USB Implementers Forum (USB IF) de definitieve specificatie van de type C-stekker en de bijbehorende kabel voorgesteld. Type C-kabels hebben aan beide einden dezelfde stekker. En wat nog belangrijker is voor de gebruiker: je hoeft hem niet telkens om te draaien, de stekker past ook op zijn kop in de aansluiting. (net als de Lightning-stekker van Apple).

Fabrikanten kunnen hun apparatuur nu van de nieuwe USB-aansluiting voorzien. Die moet de huidige wildgroei aan alleen deels compatibele type A- en type B-stekkers en contrastekkers van USB 2 en 3 en van de mini- en microvarianten gaan vervangen.

De aansluiting is niet groter dan 8,25 mm x 2,4 mm (contrastekker: 8,34 mm x 2,56 mm), zodat hij ook in platte mobiele apparaten in te bouwen is. Dat komt ongeveer overeen met de huidige USB 2.0 micro-aansluiting die bijvoorbeeld wordt gebruikt om smartphones op te laden.

Voor apparatuur met de bestaande USB-aansluitingsformaten zullen er adapters komen. De type C-stekker kan zowel USB 2.0- als USB 3.0-signalen doorgeven en is ook geschikt voor de hogere datarates van USB 3.1 (10 Gbit/s). Normale type C-kabels kunnen bij 5 volt spanning opladen met 3 ampère, die stekkers kunnen zelfs 5 ampère aan. Met speciale kabels voor USB Power Delivery (USB PD) is dankzij de hogere spanningen tot 100 watt toegestaan.

Meer over

USB

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Deze Delta aanbieding voor glasvezel moet voor nieuwe klanten zorgen

Heb jij of wordt er binnenkort glasvezel van Delta bij jou aangelegd? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Delta heeft momenteel een leuke aanbieding w...

NordVPN lanceert Saily: een nieuwe wereldwijde eSIM-service

Nord Security, het moederbedrijf van NordVPN, heeft zojuist zijn nieuwste product gelanceerd onder de naam Saily. Dit is een nieuwe wereldwijde eSIM-s...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
CR de Graaf
Lezer
CR de Graaf

hogere spanningen tot 100 watt??