Nieuwe look: Debian 7.0 Wheezy

0

Het heeft ongeveer 27 maanden geduurd om Debian 7.0 alias Wheezy te ontwikkelen. Het resultaat is een opgeruimde en op veel details verbeterde Debian, maar geen revolutie.

Debian 7 is af. De vrijwilligers van het Debian-project hadden bijna twee jaar en drie maanden nodig voor de ontwikkeling, iets langer dan bij de vorige versie. De uiteindelijke Debian is in veel opzichten verbeterd en heeft een nieuw, opgeruimd uiterlijk.

De nieuwe look van Debian 7 zie je al bij het bootmenu. Met de spraakinstaller is er nu een derde installatie, waarin alle opties worden voorgelezen.

De nieuwe Debian is genoemd naar Wheezy, de pinguïn uit Toy Story 2. Het uiterlijk van Debian 7 past daar in ieder geval goed bij. Dat begint gelijk al bij de grafische achtergrond van het bootmenu. Daar vind je geen bontgekleurde plaatjes meer, maar een stijlvol geheel met zwarte, grijze en witte tinten. Ook de desktop heeft maar heel weinig kleuraccenten, waardoor de interface een modern gelikt uiterlijk krijgt.

In het bootmenu van de Debian-installatie-dvd kun je zoals gebruikelijk kiezen tussen een grafische installer en een pure tekstversie. Behalve het artwork is de grafische installer niet zichtbaar veranderd. Dat betekent dus alleen ook geen verbeteringen. De onderliggende tekstinstaller zorgt nog steeds voor beperkingen. Naam, gebruikersnaam en wachtwoord van de standaardgebruiker moet je bijvoorbeeld nog altijd in drie losse stappen opgeven. Dat is onoverzichtelijk en onhandig, maar het werkt.

Sprekende installatie

Debian 7 komt met een nieuwe installatiemodus met synthetische spraakoutput. De ontwikkelaars willen het hiermee vooral voor blinde gebruikers makkelijker maken om Debian 7 te installeren. Het inschakelen daarvan is slim opgelost. In het bootmenu hoef je alleen op ‘S’ en ‘Enter’ te drukken, dan wordt de nieuwe spraakinstaller gestart. Zo hebben blinden geen hulp van anderen of een brailleleesregel nodig.

De installatiestappen van de spraakinstaller bestaan uit stukken tekst en inputvragen, die door een erg blikkerige en robotachtige mannenstem worden voorgelezen. De standaardtaal is Engels, maar je hebt de keuze uit 40 andere talen. In het Nederlands klinken de voorgelezen teksten alsof ze ingesproken zijn door een knauwende Amerikaan en zijn daarom niet altijd goed te verstaan. Ook omdat bijvoorbeeld tekst tussen haakjes niet wordt voorgelezen en er opeens Engelse woorden middenin een Nederlandse zin opduiken. De voorlezer is daarnaast niet snel genoeg voor de hoeveelheid tekst die tijdens de installatie op je afkomt. Terwijl de installer al op input staat te wachten, luister jij nog naar de voortgang van de configuratie. Al met al heeft deze nieuwe installatiemethode nog wat finetuning nodig, maar het is wel bruikbaar.

Nieuw bureaublad

De standaarddesktop van Debian 7 is nu Gnome 3 met Gnome Shell. Met het zwart-wit-grijze kleurthema ziet de desktop er heel modern uit en minder speels dan voorheen.

Ook de desktop-omgeving – bij Debian 7 is dat standaard Gnome 3.4 met Gnome Shell – heeft een nieuwe vormgeving gekregen. Net als het bootmenu is die vooral in het zwart, grijs en wit gehouden. Ook het design van de vensters past hierbij: kleurrijk is verleden tijd. Als je niet van Gnome met Gnome Shell houdt, kun je gewoon een van de alternatieve installatiemedia downloaden met KDE 4.8.4, LXDE 0.5, Xfce 4.8 of de NetInst-variant zonder grafische omgeving.

Grote verrassingen biedt Debian 7 verder niet. Het merendeel van de softwarepakketten is gewoon geüpdatet naar de nieuwste versie. Zo zit de kernel bijvoorbeeld op versienummer 3.2.41, de actuele kernel 3.5 kwam te laat voor integratie in Wheezy. Ook wat Samba betreft hebben de ontwikkelaars voor de beproefde, maar oudere versie 3.6 gekozen. De overstap naar Samba 4 volgt dus pas in de volgende Debian-release met codenaam Jessie. Voor de grafische interface is nu X.Org 7.7 verantwoordelijk, als compiler wordt GCC 4.7 gebruikt. Verder zijn er geen grote versiesprongen. MySQL zit nu op versie 5.5, Bind is naar versie 2.9 geüpdatet en bij Python kun je kiezen tussen versies 2.7 en 3.2. Twee van de weinige uitzonderingen op het gebied van nieuwe software zijn Libre Office 3.5, dat OpenOffice vervangt, en Calligra 2.4 als vervanging voor Koffice. Opmerkelijk is het feit dat bij de standaard webbrowser Iceweasel, een vrijere kloon van Firefox, de plug-in Adblock Plus automatisch geïnstalleerd en ingeschakeld is. De reclame-industrie zal daar niet zo blij mee zijn, vooral als andere distributies hetzelfde gaan doen.

Al met al zorgt de nieuwe versie van Debian 7 voor een betere hardware-ondersteuning, maar voor de rest is de nieuwe Debian een voorzichtige doorontwikkeling van zijn voorganger. Het is alleen nog maar de vraag of de Debian-gebruikers de overstap naar Gnome 3 met Gnome Shell zullen accepteren.

Deel dit artikel

Lees ook

Bespaar flink op internet en tv met deze Ziggo aanbieding

Op dit moment lopen de Volop Voordeel Weken bij Ziggo, waarbij nieuwe klanten tot twaalf maanden lang 50% korting ontvangen op hun internet- en tv-abo...

Passkeys in Windows 11 synchroniseren in ontwikkeling

Microsoft is van plan om in de toekomst passkeys via Microsoft-accounts tussen verschillende apparaten te synchroniseren. Daarnaast wordt er gewerkt a...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er