Nieuwe ARM-servers met Ampere-chips

Blog
0

Hetzner Online heeft zojuist twee nieuwe dedicated servers gelanceerd met een Ampere ARM-gebaseerde Cloud Native Processor. Dit maakt Hetzner de eerste on-demand hoster in Europa die op ARM gebaseerde dedicated servers verhuurt aan klanten.

In maart 2022 kondigde Hetzner hun samenwerking aan met Ampere. Deze fabrikant is gespecialiseerd is in het bouwen van datacenter-grade ARM-gebaseerde producten. Door partnerschappen als deze kan Hetzner de cpu’s in hun serverlijnen diversifiëren om aan de behoeften van hun klanten te voldoen.

ARM-server RX170 en RX220

RX 170 en RX 220 met Ampere-chip

De door Ampere geleverde ARM64-chip is de Ampere Altra ® Q80-30. In tests viel de Cloud Native Processor op door geweldige prestaties en energiezuinigheid. Daarom is nu de nieuwste serverlijn, de RX-lijn, beschikbaar. Op dit moment zijn de dedicated servermodellen die in die lijn zitten de RX170 en de RX220.

Belangrijkste kenmerken van de RX-lijn:

  • ARM-gebaseerde architectuur: De servers zijn gebaseerd op ARM64-architectuur, met een Neoverse N1-ontwerp, dat is gebouwd rond het RISC-principe (Reduced Instructions Set Computer), zodat de cores de kleinere instructies vrij snel kunnen verwerken. ARM is ook onvermijdelijk verbonden met het concept van SoC. Dit staat voor System-on-a-Chip en verwijst naar het feit dat meerdere delen van een traditioneel computersysteem zijn gecombineerd in een enkele chip. SoC biedt het voordeel dat er energie en ruimte wordt bespaard, en verlaagt daarom de kosten voor klanten van Hetzner.
  • Zeer hoog aantal cores: de nieuwe dedicated servers worden geleverd met een indrukwekkend aantal cores die zelfs de meest CPU-intensieve taken snel kunnen uitvoeren. Elke kern is single-threaded, wat betekent dat elke thread met de hoogste prestaties wordt afgehandeld.
  • Prestaties per prijs: Hetzner-klanten zullen veel meer rekenkernen kunnen krijgen in vergelijking met andere servers in dezelfde prijsklasse op de markt. De RX170 en de RX220, die beide 80 cores hebben, kosten respectievelijk slechts € 169 en € 219 per maand (excl. btw) plus setupkosten. In vergelijking met traditionele x86_64 CPU’s, overtreffen twee single-threading ARM-gebaseerde cores (één thread per core) gemakkelijk één hyper-threading core (twee threads per core).

Overige kenmerken

Met 128 GB DDR4 geregistreerde ECC-geheugenmodules en 2 × 960 GB Datacenter NVMe-ssd’s voldoet ook het kleinere model RX170 aan de hoge verwachtingen die tegenwoordig worden gesteld aan datacenter-grade producten.

Bij de RX220 mag je zelfs twee keer zoveel geheugen en een opslag van 2 × 3,84 TB Datacenter NVMe-ssd’s verwachten.

De RX-lijn kan worden gebruikt voor vrijwel elk soort toepassing die meerdere kernen vereist, waaronder virtualisatie, toepassingen met betrekking tot machine learning, kunstmatige intelligentie en meer. Daarnaast zijn de kwaliteit en prestaties afgestemd op zakelijke klanten.

Meer informatie over de nieuwe ARM-servers

Deel dit artikel

Lees ook

Met deze Odido aanbieding ontvang je tot tien maanden lang dikke korting

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

0 Praat mee