Nieuw programmeervriendelijk font van Adobe

Redactie
0

Adobe heeft met de opensource OpenType-Font ‘Source Code Pro’ een lettertype speciaal voor ontwikkelaars beschikbaar gemaakt. Het onder leiding van designer Paul D. Hunt ontwikkelde font heeft een vaste tekenbreedte, die voor een overzichtelijke weergave van inspringingen en een gestructureerde regelopbouw in code-editors praktisch onmisbaar is. Bovendien zorgen kleine aanpassingen in de weergave van normaal smalle letters als de ‘i’ of brede als de ‘w’  voor een evenwichtig schriftbeeld.

Ook werd er voor gezorgd, dat lettertekens die normaal erg op elkaar lijken, nu duidelijk verschillend zijn, zoals de grote ‘l’ van de kleine ‘l’ of de hoofdletter ‘O’ van het cijfer nul. Vooral in programmacode vaak gebruikte tekens die een bijzondere betekenis hebben, zoals de verschillende haakjes, punten of wiskundige tekens zijn opvallender vormgegeven. De bij ontwikkelaars populaire bitmap-varianten van de fonts bleven achterwege, om een optimale weergave ook op Retina-displays of onder Clear Type en andere weergaveverbeteringstechnieken te garanderen.

De fontset bevat verschillende schriftuitvoeringen (ExtraLight, Light, Regular, Semibold, Bold, Black), steeds in OpenType- en TrueType-formaat. Je kunt hem gratis bij Sourceforge downloaden. Voor gebruik in websites worden de fonts ook via de Adobe-services Edge Web Fonts en Typekit aangeboden, maar ook via vergelijkbare diensten als WebINK en Google Web Fonts. Als je je aan een bewerking van de fonts wilt wagen, vind je de broncodebestanden op GitHub onder der SIL Open Font License (OFL) 1.1.

Deel dit artikel

Lees ook

Feyenoord – NEC live kijken? Zo kijk je gratis de KNVB bekerfinale 2024

Morgen om 18:00 staat de finale van de KNVB Beker gepland, waarbij Feyenoord en NEC Nijmegen tegen elkaar zullen spelen in De Kuip in Rotterdam. Wil j...

Pre-order nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er