MWC 2017: mobieltjes-fiësta met flow control

Redactie
0

Het wordt steeds voller op het MWC. De GSMA zal dus snel moeten uitbreiden. Toch was de belangrijkste beurs uit de branche goed georganiseerd. Een hot issue dit jaar: 5G.

 

Het Mobile World Congress (MWC) 2017 is gisteren met nieuwe records afgesloten. Dit jaar deden meer dan 108.000 bezoekers uit 208 landen Barcelona aan, volgens het GSMA ruim 7000 (7 procent) meer dan vorig jaar. 2300 Exposanten presenteerden zich op het MWC en het parallelle startup-event 4 Years from Now (4YFN). “Het MWC is blij met het nieuwe record; het benadrukt de uitstekende positie in de branche”, aldus John Hofmann, CEO van het GSMA en organisator van het congres.

Smartphones verliezen uitstraling

De traditionele smartphonefabrikanten toonden hun nieuwe producten al in het weekend voor de officiële start. Het blijkt dat de producten dus niet meer mee kunnen met de eerder geënsceneerde hype. Vorig jaar werd ook al duidelijk dat de beste tijd van high-end smartphones langzaam ten einde liep. De fabrikanten waren weliswaar dit jaar ook allemaal weer van de partij, maar ze kwamen niet met revolutionair nieuwe apparaten. Sterker: de simpele Nokia 3310 zorgde nog voor de grootste hype.

High-end-smartphones proberen zich anno 2017 te onderscheiden met camera’s of andere gadgets. Ook de mogelijkheid om video’s met verhoogd contrast (HDR) af te spelen zou een argument voor een upgrade moeten zijn. Op het MWC waren er signalen dat verschillende varianten op dit gebied met elkaar een concurrentiestrijd voeren. Het blijft dus afwachten of een klant bereid is honderd euro meer te betalen voor een extra zwart-wit-lens of een slowmotion-functie (zoals in de Sony Xperia XZ Premium).

5G en IoT

In de schaduw van de vlaggenschepen zijn daarentegen wel ontwikkelingen. 4G is inmiddels standaard, ook bij instapmodellen onder de 200 euro. In de middenklasse hebben fabrikanten als koopargument de moderne en met name ‘schone’ Android ontdekt. Op tablets slaat Android daarentegen niet zo aan. Wel maken fabrikanten nog apparaten. Windows-tablets doen het beter. Hybride apparaten met een afneembaar tablet zie je overal; vooral krachtige en dure modellen voor productief werken zijn een trend.

Andere onderwerpen raken ten koste van de apparaatfabrikanten wat meer op de voorgrond. In het verleden heeft het MWC al voor enkele hypes gezorgd die later op weinig tot niets bleken uit te draaien, bijvoorbeeld ‘Mobile Payment’. Soms hebben zaken echter ook wat meer tijd nodig. Zo neemt 5G, de volgende generatie onder de mobiele netwerken, langzaam vorm aan. Het buzzword wordt met andere woorden realiteit – aan dat onderwerp kon je op het MWC dit jaar niet ontkomen. Netwerkbeheerders en providers doen er alles aan om hun netwerken vanaf 2020 volgens de nieuwe standaard te kunnen bouwen. Tegelijk wordt 4G doorontwikkeld.

Connected Everything

5G is meer dan alleen een nieuwe standaard. Er waren dan ook bedrijven uit andere branches die hun producten in de toekomst in het kader van Internet of Things willen uitrusten met 5G. Met name de auto-industrie was in de Catalaanse hoofdstad vertegenwoordigd; vrijwel iedereen had een zogenaamde connected car op zijn stand. Het ging de autofabrikanten er niet zozeer om nieuwe modellen te tonen. Men wilde eerder met netwerkbedrijven het toekomstige rijden in de ‘smart city’ vormgeven.

Het volgende Mobile World Congress vindt plaats van 26 februari t/m 2 maart 2018.

Meer over

Smartphones

Deel dit artikel

Lees ook

Deze Delta aanbieding voor glasvezel moet voor nieuwe klanten zorgen

Heb jij of wordt er binnenkort glasvezel van Delta bij jou aangelegd? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Delta heeft momenteel een leuke aanbieding w...

Met deze Odido aanbieding kun je behoorlijk besparen op internet en tv

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er