Mozilla Firefox-bug door Windows Defender eindelijk na vijf jaar opgelost

Elwin Hodžić
0

Jarenlang was de gratis virusscanner Windows Defender van Windows 10 en Windows 11 een beetje overijverig als Mozilla Firefox actief was. De ingebouwde virusscanner van Windows zorgde ervoor dat bij gebruik van de webbrowser de processorbelasting aanzienlijk werd verhoogd. Het relevante item, dat vijf jaar geleden werd geopend in de Mozilla-bugtracker, kon onlangs eindelijk worden gesloten als ‘opgelost’ dankzij een update van Microsoft.

Bugtracker-vermelding beschrijft Mozilla Firefox-bug

Vijf jaar geleden beschreef een bugtracker-vermelding voor het eerst een bug in Firefox. Een gebruiker had gemeld dat de ingebouwde Antimalware Service Executable van Windows 10 meer dan 30% van de cpu verbruikte wanneer Firefox actief was. Als gevolg van deze bug werd niet alleen de computer een stuk trager maar ook de Firefox-browser. Het probleem bleek te maken te hebben met de benaderingen van Firefox tot de SQLite-database.

Uitzondering instellen voor Firefox-proces helpt

De gebruiker had uiteindelijk een tegenmaatregel verzonnen om het probleem enigszins te verhelpen. Zo stelde hij een uitzondering in voor het Mozilla Firefox-proces. Dit hielp om de bestandstoegangen te reduceren en de processorbelasting te verminderen.

Bètaversie Microsoft Defender lost Mozilla Firefox-bug op

Enkele weken geleden testten de Firefox-ontwikkelaars een bètaversie van Microsoft Defender. In deze versie bleek het probleem eindelijk opgelost te zijn. De bèta-engine verminderde de processorbelasting met 75% in het Windows Defender-proces wanneer de Mozilla Firefox-webbrowser actief was. Door de vermindering van de processorbelasting presteerde Mozilla Firefox nu vergelijkbaar met Google Chrome.

Nieuwe versie Microsoft Defender algemeen beschikbaar

De bijgewerkte virusscanner-engine is nu algemeen beschikbaar voor alle ondersteunde Windows-versies. De update wordt automatisch gedistribueerd via de Windows Update-mechanismen. De changelog van Microsoft vermeldt de oplossing niet specifiek voor Firefox-gebruikers, maar classificeert de update als een algemene ‘beveiligings- en kritieke update’.

Update beschikbaar voor alle gebruikers

Volgens de bugtracker van Mozilla zal de update beschikbaar worden gemaakt voor alle gebruikers als onderdeel van de reguliere definitie-updates die onafhankelijk van de updates van het besturingssysteem worden verspreid. Dit geldt ook voor gebruikers van Windows 7 en 8.1, hoewel deze platforms niet het prestatieprobleem met Firefox zouden moeten hebben, omdat de ETW-gebeurtenissen die het probleem veroorzaken niet bestaan in deze oudere versies van Windows.

Firefox-gebruikers ervaren mogelijk slordigheid

Na de update zouden Firefox-gebruikers die Microsoft Defender gebruiken als virusbescherming een aanzienlijk snellere browse-ervaring moeten hebben met Firefox op zowel Windows 10 als Windows 11.Gratis het laatste nieuws ontvangen over Windows? Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

AZ – Ajax live kijken? Zo kun je kosteloos deze wedstrijd bekijken

De wedstrijd tussen AZ en Ajax staat voor de deur: vandaag om 16:45 uur nemen de nummer 4 en 5 van de Eredivisie het tegen elkaar op. Wil je de wedstr...

Met deze Odido aanbieding kun je aanzienlijk besparen op internet en tv

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er