Modulaire smartphone uit Finland

Noud van Kruysbergen
0

puzzlephoneHet concept van de modulaire smartphone, een telefoon die je zelf uit losse modules in elkaar kunt klikken, komt steeds meer van de grond. Naast de modulaire smartphone Project Ara van Google en Motorola en het Phonebloks-concept van de Nederlander Dave Hakkens komt er nu nog een concurrent bij uit Finland. De productie van de Puzzlephone van Circular Devices moet volgend jaar van start gaan.

In tegenstelling tot het Google-project waarbij zo goed als elk onderdeel afzonderlijk gekozen en vervangen moet kunnen worden, beperkt de Finse fabrikant zich tot drie hoofdmodules. De zogenaamde Spine bestaat uit het frame, het lcd-scherm en de luidsprekers. Daarnaast is er het Heart met de accu. De Brain bevat de processor en de camera. Brain en Heart worden in de vorm van gesloten plastic onderdelen aan de achterkant in de Spine geschoven.

Startup Circular Devices is gevestigd in Espoo, de thuisbasis van Nokia. Het bedrijf is naar eigen zeggen vorig jaar al met de ontwikkeling van de Puzzlephone begonnen. Wanneer de financiering rond is, wil Circular Devices in de tweede helft van 2015 met de productie beginnen. Het apparaat moet draaien op een fork van Googles mobiele besturingssysteem Android.

De hype begon in september 2013 toen Dave Hakkens zijn Phonebloks-concept introduceerde. Het idee daarachter is dat je met verwisselbare componenten de levensduur van smartphones kunt verlengen. Consumenten hoeven dan niet meer hun hele telefoon weg te gooien wanneer ze bijvoorbeeld alleen maar een snellere processor willen hebben. Dat moet schelen in de milieuvervuiling.

 

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Pre-order nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

NordVPN aanbieding: dit is dé deal die jij nodig hebt van deze VPN-dienst

Ben je op zoek naar een goede NordVPN aanbieding? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Wij hebben dé deal voor jou gevonden voor NordVPN die je via de ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er