Mobiele telefoon ontvangt bericht uit de ruimte

Daniel Dupré
0

Het is voor het eerst gelukt om met een standaard Android-smartphone een bericht te ontvangen dat verzonden is vanaf een gsm-basisstation. Het station draait op een hoogte van ongeveer 500 kilometer boven de aarde.

Dit is een mijlpaal voor het bedrijf Lynk Global, dat het plan heeft om wereldwijd satelliet-gebaseerde mobiele communicatie aan te bieden zonder dat daar speciale satelliettelefoons voor nodig zijn. Het is nog steeds de vraag of een bericht in de tegenovergestelde richting, dus een transmissie vanaf een mobiele telefoon naar een satelliet, mogelijk is.

NASA Cygnus

Het GSM-signaal kwam van het ruimtevrachtschip Cygnus. (Bron: NASA (detail))

De poging was op 24 februari gelukt, meldde Lynk Global afgelopen woensdag. De ontvangende smartphone bevond zich op de Falklandeilanden in Zuid-Amerika. Het GSM-basisstation was bevestigd aan de buitenzijde van Cygnus, een onbemand ruimtevaartuig dat wordt gebruikt als bevoorradingsschip van het internationale ruimtestation ISS.

Het bericht zelf was vanuit technisch oogpunt een noodbericht. Dergelijke noodberichten worden verzonden naar alle mobiele telefoons in een bepaald gebied, zoals de afgelopen jaren wel eens is verzonden om 12 uur op de eerste maandag van de maand, of elders wanneer er een kind vermist wordt, of dreigende stormen of natuurrampen. Lynk Global koos ervoor om het bericht “This is a test” te verzenden als testbericht. Hoewel de eerste drie letters uiteindelijk ontbraken, is er toch een belangrijke eerste stap gezet.

Deze opname van Lynk toont de succesvolle ontvangst van het bericht.

Lynk Global hoopt een netwerk van nanosatellieten in een baan om de aarde te laten draaien op een hoogte tot 500 kilometer. Het doel is niet om te concurreren met terrestrische mobiele telefoonnetwerken, maar om als aanvulling daarop te dienen in gebieden waar er geen netwerkdekking is. Het bedrijf is niet van plan contracten af te sluiten met eindklanten, maar wil het liever samenwerken met bestaande mobiele-netwerkproviders. Deze kunnen dan op hun beurt hun klanten tegen een aanvullende vergoeding extra dekking vanuit de ruimte bieden.

Volgens Lynk Global heeft tot nu toe slechts een kwart van de landmassa of een tiende van het gehele aardoppervlak dekking via mobiele communicatie. De technologie moet zowel met GSM als met LTE functioneren. Lynk noemt 724 tot 960 MHz (downlink) als geschikte frequenties.

Interferentie met terrestrische netwerken door radiosignalen uit de ruimte mag alleen plaatsvinden aan de buitenste randen van de bestaande netwerkdekking waar het terrestrische signaal zeer zwak is, en dan ook hooguit in zeldzame gevallen.

Naast de lage signaalsterkte op honderden kilometers afstand moet Lynk Global twee technische uitdagingen overwinnen: dopplereffecten door de hoge snelheid waarmee de mobiele telefoonstations door de ruimte draaien en de signaalvertraging tussen het netwerk en de mobiele telefoon, die de specificaties voor terrestrische netwerken ver overstijgt.

(Daniel AJ Sokolov)

Meer interessant nieuws lees je in c't magazine 11/2023

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Alleen vandaag & morgen nog de nieuwe ChatGPT special mét gratis verzending

Ontdek zelf de kracht van ChatGPT en leer hoe je in een handomdraai teksten over elk onderwerp schrijft en hoe je je eigen teksten beter en mooier kun...

Met deze Odido aanbieding kun je flink besparen op internet en tv

Ben je op zoek naar een goede deal voor je internet en tv abonnement omdat je bijvoorbeeld wilt besparen op internet en tv of omdat je gaat verhuizen?...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er