In 2025 is Microsoft van plan tientallen miljarden dollars te investeren, waarvan meer dan de helft bestemd is voor AI-datacenters in de Verenigde Staten.
Meerjarenplan voor kunstmatige intelligentie
In een uitgebreide blogpost heeft Brad Smith, vicevoorzitter van Microsoft, een meerjarenplan gepresenteerd voor de bouw van datacenters voor kunstmatige intelligentie (AI). Met het oog op de naderende machtswisseling in de Amerikaanse regering bespreekt hij ook meerdere nationale strategieën voor wat hij noemt “American AI”.
Op de hoogte blijven van al het IT-nieuws?
Schrijf je in voor de gratis wekelijkse nieuwsbrief:
Toewijding aan de Amerikaanse economie
Als een duidelijke toewijding aan de VS wil Microsoft meer dan de helft van zijn AI-budget – een totaal van 80 miljard dollar – investeren in Amerikaanse faciliteiten. Volgens Smith onderstreept dit “onze betrokkenheid bij dit land en ons vertrouwen in de Amerikaanse economie”. Smith, die meer dan 30 jaar geleden bij Microsoft begon als jurist, benadrukt verder dat zulke grote investeringen niet alleen invloed hebben op de hightechsector, maar ook op diverse andere sectoren, zoals de bouw, energievoorziening en infrastructuur.
Onderscheiding van China met “American AI”
Een belangrijk doel van Microsoft is zich met “American AI” duidelijk te onderscheiden van China. Smith stelt dat zodra bedrijven en gebruikers zich aan een bepaald systeem hebben verbonden, ze daarbij blijven. Daarom is het volgens hem cruciaal om binnen vier jaar kunstmatige intelligentie uit de VS wereldwijd te vestigen. Het nieuwe programma van Microsoft loopt zolang, en de 80 miljard dollar voor 2025 vormt slechts de eerste stap. Naast datacenters zijn ook de ontwikkeling van AI-toepassingen en de export naar “bondgenoten en vrienden” belangrijke prioriteiten, schrijft Smith.
De volgende technologische revolutie
Smith noemt in zijn blogpost geen specifieke locaties voor nieuwe datacenters in de VS of andere landen. Hij besteedt echter uitgebreid aandacht aan waarom AI volgens hem de volgende grote technologische revolutie is sinds het begin van de industrialisatie in de 18e eeuw. Net zoals mechanisatie nieuwe beroepen creëerde en bestaande verving, zal AI dat volgens hem ook doen. Over de steeds vaker bekritiseerde energiebehoefte van AI rept Smith in zijn bericht echter met geen woord.
Op de hoogte blijven van al het IT-nieuws?
Schrijf je in voor de gratis wekelijkse nieuwsbrief: