Microsoft wil ondersteuning Windows XP niet verlengen

0

Het blijft zoals het was. Op 8 april 2014 wil Microsoft de ondersteuning voor Windows XP stoppen. Daarna worden er geen veiligheidslekken meer gedicht, komen er geen updates meer uit en wordt de technische support stopgezet. In een officiële mededeling wijst Microsoft erop dat XP voor mensen die het besturingssysteem na die datum nog gebruiken een groot risico is. En dat zijn er waarschijnlijk heel veel. Microsoft noemt cijfers van Netapplications waaruit blijkt dat XP momenteel een marktaandeel van 38,7 procent heeft. In Nederland gebruiken volgens Olivier van Noort, Product Solution Manager bij Microsoft, zo’n 2,7 miljoen mensen nog steeds Windows XP, op zakelijk gebied is dat zelfs 40 procent.

Toch wil het bedrijf de ondersteuning niet nog een keer verlengen. “Windows XP is een kind van de eeuwwisseling en voldoet niet meer aan de technische eisen van gebruikers, noch aan de beveiligingseisen van IT-afdelingen”, aldus een woordvoerder van Microsoft.

Volgens Microsoft moeten de gebruikers voor april 2014 overstappen op een modernere Windows. Kleine ondernemingen wil de softwareontwikkelaar met de campagne Get Modern motiveren om een nieuw systeem te kiezen.

Oorspronkelijk zou de support voor Windows XP Home Edition vijf jaar moeten duren, voor XP Professional was dat zeven jaar. De support werd meerdere keren verlengd, maar met de lancering van Windows 7 stond de definitieve datum vast. Inmiddels biedt Microsoft voor alle Windows-versies dezelfde supportduur.

Deel dit artikel

Lees ook

Met deze Odido aanbieding kun je jaarlijks flink besparen op internet en tv

Ben je op zoek naar een manier om te besparen op internet en tv? Of het nu is vanwege het vinden van een voordelig abonnement of door een recente verh...

Pak jouw magazine moment met c’t

Kies voor c’t en blijf op de hoogte van de nieuwste IT-ontwikkelingen. Ontdek diepgaande artikelen over onderwerpen die jou interesseren en laat je ui...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er