Microsoft verhoogt prijzen voor bedrijven

Redactie
0

Microsoft verhoogt per 1 december de prijzen voor bepaalde softwarelicenties voor bedrijven (zie ook ons artikel over nieuwe Small Business Server-licenties in de komende c’t 1-2/2013). Het bedrijf verandert de prijsmodellen met name op basis van veranderingen in het gebruik van mobiele apparaten. Maar Microsoft-kenner Mary Joe Foley meldt op haar blog dat Microsoft ook een hele rij Office-serverproducten deels aanzienlijk duurder wil maken. Office gaat in verschillende versies bijvoorbeeld flink wat meer kosten, terwijl de abonnementen voor online versies juist goedkoper worden. Microsoft lijkt de consument te willen overtuigen abonnementen voor clouddiensten af te sluiten in plaats van lokale software aan te schaffen.

De prijsverhogingen bij de volumelicenties raakt vooral bedrijven waar medewerkers meerdere mobiele apparaten als smartphones en tablets gebruiken, aldus Foley. Tot nu toe lagen de licentiekosten voor apparaat- en gebruikergebaseerde licentiemodellen op dezelfde hoogte. Volgens Foley komen de gebruikergebaseerde modellen vanaf december 15 procent hoger te liggen.

Daarmee zou Microsoft ook meeverdienen als in een bedrijf de medewerkers met een Apple-apparaat (iPhone, iPad) of Android-smartphone en -tablet verbinding maken met een Exchange-server van Microsoft. Eerder waren zogeheten User client-access licences (CAL’s) en Device CAL’s in principe even duur. Microsoft adviseerde de User CAL’s voor bedrijven waar mensen meerdere apparaten gebruiken, terwijl de Device CAL’s goedkoper waren voor bedrijven waar mensen apparaten delen.

Met de nieuwe prijsaanpassing weerspiegelt het bedrijf de gestegen waarde van deze licenties, beargumenteerde Microsoft in een reactie op Foley. Vooralsnog hoeven klanten met een volumelicentie zich geen zorgen te maken. De huidige prijzen gelden tot het contract afgelopen is. Maar bedrijven die momenteel overwegen softwarelicenties aan te schaffen, moeten eerst goed kijken hoe ze de bijbehorende prijsverhogingen kunnen vermijden.

Deel dit artikel

Lees ook

Microsoft vindt na cyberaanvallen gevaarlijke malware in Oekraïne

Na de cyberaanvallen op verschillende computers in de Oekraïne ontdekt Microsoft meer malware die computers onbruikbaar kan maken.

Nieuwe videokaart Nvidia GeForce RTX 3080 12 GB

De Nvidia GeForce RTX 3080 12 GByte videokaart heeft een beetje meer rekenkracht, 2 GB meer geheugen en een aangepaste luchtkoeling.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er