De Patchday-updates van Microsoft in december hebben verschillende beveiligingslekken gedicht maar veroorzaakten enkele ongewenste neveneffecten. Zo kunnen er problemen optreden met virtuele machines waarop Hyper-V wordt uitgevoerd op Windows Server. Ook kun je last hebben van de beruchte blauwe schermen in Windows 10 (BSoD’s).
Gratis het laatste nieuws ontvangen over Windows? Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Microsoft Patchday-updates veroorzaken problemen met Windows Server
Microsoft heeft in de Windows Release Health Notes voor Windows Server 2019 en 2022 bevestigd dat het probleem zich onder bepaalde omstandigheden voordoet wanneer Software-Defined-Networking is geselecteerd in System Center Virtual Machine Manager (VMM) en een netwerkkaart wordt toegevoegd aan een VM-netwerk of een nieuwe VM gemaakt met een dergelijke netwerkadapter.
Als er foutmeldingen verschijnen, zouden extra updates de situatie moeten verhelpen. Microsoft biedt die aan voor zowel Windows Server 2019 als Windows Server 2022 .
Microsoft Patchday-updates veroorzaken BSoD’s op Windows 10
Op alle Windows 10-versies kunnen de december-updates leiden tot een BSoD, althans dat is wat Microsoft-ontwikkelaars verklaren in de Windows 10 Release Health Notes. Dit lijkt verband te houden met een versieverschil tussen hidparse.sys in C:\Windows\System32 en C:\Windows\System32\Drivers. Dat kan worden opgelost door Windows te starten in de herstelomgeving en het bestand te kopiëren vanuit de map Drivers.
De stappen die ondernomen moeten worden op getroffen pc’s zijn als volgt:
- Start op in de Windows-herstelmodus
- Druk op de knop ‘Problemen oplossen’
- Selecteer ‘Geavanceerde opties’
- Klik op ‘Opdrachtprompt’
- Voer indien nodig je wachtwoord in
- Voer in de opdracht xcopy C:\windows\system32\drivers\hidparse.sys C:\windows\\system32\hidparse.sys (Microsoft specificeert de dubbele backslash)
- Typ de opdracht exit
- Klik op de knop ‘Volgende’, die Windows normaal zou moeten herstarten.
Een gecorrigeerde update plant Microsoft in “een van de volgende releases”.
Terug van weggeweest: Taakbeheer in Windows 11 22H2
Velen hebben het item Taakbeheer in het contextmenu van de taakbalk onder Windows 11 erg gemist. Die kon je alleen bereiken door met je rechtermuisknop te klikken op het Windows-symbool. Het ontbreken van deze functie is een van de redenen waarom sommige gebruikers niet naar Windows 11 wilden updaten.
Deze functie is echter in Windows 11 22H2 eindelijk terug van weggeweest. Microsoft had een geleidelijke uitrol van de functie aangekondigd en lijkt er nu klaar mee te zijn. Dit zou een einde moeten maken aan klachten over het ontbreken van Taakbeheer. Je kunt de vrije tijd tijdens de kerstvakantie mooi gebruiken om de update te laten installeren.