Microsoft levert vanaf juli weer optionele updates

Daniel Dupré
0

Microsoft wil vanaf juli de distributie van optionele updates voor Windows 10 weer hervatten, die in mei en juni werden opgeschort. Dit geldt echter alleen voor nieuwere versies van Windows.

Het bedrijf had de optionele updates sinds mei opgeschort als gevolg van de coronapandemie. In de feedback van zakelijke klanten ving Microsoft signalen op dat er geen bedenkingen meer waren over het testen van optionele updates voor Windows.

Naast de reguliere patchday die op elke tweede dinsdag van de maand (B-week) plaatsvindt en er beveiligingsupdates beschikbaar worden gesteld, zegt Microsoft van plan te zijn op de derde (C-week) en eventueel vierde dinsdag van de maand (D-week) optionele updates aanbieden. Deze updates bevatten veiligheidsrelevante fixes, die dan de volgende maand op de reguliere patchday worden vrijgegeven. Met de optionele updates kunnen zakelijke klanten dus in een vroeg stadium testen of ze problemen opleveren met hardware of software.

In de toekomst wil Microsoft de optionele updates markeren als ‘previews’. Dit alles is voorlopig alleen van toepassing op Windows 10 en Windows Server vanaf versie 1809.

In maart 2020 kondigde Microsoft onverwacht aan dat het alle optionele, niet-veiligheidskritische updates (C- en D-updates) voor alle ondersteunde versies van Windows tijdelijk zou opschorten. Microsoft wilde zich uitsluitend richten op het leveren van veiligheidskritische updates.

Microsoft gaf als reden voor deze stap het tekort aan ontwikkelaars en testers om updates voor te bereiden voor de levering als gevolg van de pandemie. Het bedrijf had ook vanuit klanten gehoord dat hun beheerders en IT-medewerkers het in die periode erg druk hadden met het blussen van allerlei brandhaarden.

(Günter Born/Daniel Dupré)

Meer nieuws lees je in c't 05/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Ubuntu 24.04 LTS release: dit kun je verwachten van deze nieuwe versie

Canonical heeft de langverwachte release van versie 24.04 LTS van zijn eigen Linux distributie Ubuntu op tijd uitgebracht. Veel beheerders keken ernaa...

Flink besparen op internet en tv met deze Odido aanbieding

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er