Microsoft draait ongelimiteerde cloudopslag OneDrive terug

Noud van Kruysbergen
0

Microsoft_cloud

Onbeperkte opslagruimte in Microsofts cloud OneDrive is voor klanten van het kantoorpakket Office 365 nu afgelopen. Microsoft draait zijn ongelimiteerde opslagaanbod weer terug. Een aantal gebruikers zou de dienst zwaar hebben misbruikt en hele filmverzamelingen online opgeslagen hebben, verklaarde Microsoft in een blogbericht. In enkele gevallen zou er per gebruiker meer dan 75 terabyte aan opslagruimte in beslag genomen zijn – 14.000 maal meer dan het gemiddelde.

Voortaan zal er op elk abonnement een beperking van 1 terabyte gelden. Dat is een omvang die ook bij andere aanbieders als Apple en Yahoo gehanteerd wordt en een veelvoorkomende capaciteit van externe harde schijven. Klanten zullen bericht krijgen van de wijzigingen en dan twaalf maanden de tijd hebben om hun dataomvang overeenkomstig terug te brengen als ze de gestelde limiet op dit moment overschreden hebben. Het gratis volume van online-opslagdienst OneDrive wordt van 15 gigabyte teruggebracht tot 5. Daarmee positioneert Microsoft zich echter onder concurrent Google, die met Google Drive 15 gigabyte opslag biedt. Apple houdt het gratis volume op 5 gigabyte.

De abonnementen met 100 en 200 gigabyte opslagvolume zullen afgeschaft worden. Bestaande abonnementen blijven onveranderd, maar nieuwe gebruikers krijgen vanaf begin 2016 50 gigabyte opslag voor 1,99 dollar per maand aangeboden. Rivalen als Apple en Google waren de laatsten die hun cloudopslag goedkoper gemaakt hebben, Microsoft was in de concurrentiestrijd met zijn ongelimiteerde volume voor abonnees naar de eerste plaats gedrongen. De toenemende concurrentiestrijd versterkte ook de druk op gespecialiseerde online-opslagaanbieders als Dropbox en Box.

 

Meer over

Cloudopslag

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Bestel nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Windows Terminal Preview 1.21 biedt bufferherstel en virtueel notitieblok

Microsoft heeft de nieuwe Windows Terminal Preview 1.21 uitgebracht na ruim drie maanden. Deze preview introduceert nieuwe en experimentele functies v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er