Micron X100 snelste ssd ter wereld dankzij 3D XPoint

Daniel Dupré
0

Micron heeft met de X100 zijn eerste ssd met 3D XPoint-opslag aangekondigd. De X100 zou dankzij deze NAND-flash alternatief extreem snel zijn. Micron spreekt van 9 GB/s, ongeacht of de NVMe-ssd daarbij schrijft, leest of beide tegelijkertijd moet doen. Daarmee zou de ssd drie keer zo snel zijn als de snelste concurrent.

Micron X100

De X100 zal als PCIe-16x-kaart op de markt worden gebracht, omdat andere interfaces zoals M.2 of U.2 met maximaal vier PCIe-lanes te traag zijn. (Bron: Micron)

Micron heeft de 3D XPoint-techniek samen met Intel ontwikkeld. Dat bedrijf heeft al ssd’s met deze techniek onder de naam Optane op de markt gebracht. Het voordeel van deze techniek is dat er aanzienlijk hogere datasnelheden en lagere opslaglatenties mee mogelijk zijn. Micron spreekt van een constante latentie van minder dan 8 microseconden, wat een factor elf kleiner is dan bij gebruikelijke NAND-ssd’s.

Micron zegt bovendien dat 3D XPoint het overprovisioning overbodig maakt. Bij standaard ssd’s wordt een deel van de opslag gereserveerd om de levensduur en prestaties te verbeteren. Aangezien 3D XPoint aanzienlijk meer schrijfcycli aankan, zijn zulke oplossingen niet meer nodig en staat de aanwezige opslag volledig ter beschikking.

Vooralsnog zijn de ssd’s met name bedoeld voor professioneel gebruik. Hoewel op den duur 3D XPoint vast in producten voor de consumentenmarkt zal verschijnen, zijn daar nog geen aankondigingen van gemaakt. Micron heeft nog geen prijzen genoemd. De ssd moet nog dit kwartaal aan klanten worden geleverd.

(Alexander Spier)

Meer hardware nieuws lees je in c't magazine 10/2022

Deel dit artikel

Lees ook

Asus Z790 moederborden aangekondigd voor Intel 13th gen

Vandaag heeft Asus een uitgebreide reeks van nieuwe Intel Z790 moederborden aangekondigd in de ROG Maximus-, ROG Strix-, TUF Gaming- en Prime-productf...

Sans Institute viert 15 jaar online training

Ter gelegenheid van het 15-jarige jubileum van het SANS OnDemand online trainingsplatform is het platform herzien en heeft het een nieuw uiterlijk gek...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er