Micron bevestigt Nvidia GeForce RTX 3090 met GDDR6X RAM

Daniel Dupré
0

Geheugenfabrikant Micron gaat het werkgeheugen leveren voor Nvidia’s volgende GeForce topmodel. De kaart moet met 12 GB GDDR6X worden voorzien met een datatransfer van ongeveer 1 TB/s.

Micron heeft in een technische documentatie een tipje van de sluier opgelicht. Daarin spreekt de geheugenfabrikant over werkgeheugen met een hoge overdrachtssnelheid in verband met de aankomende GeForce RTX 3000-generatie van Nvidia met codenaam Ampere. De fabrikant noemt daarbij de GeForce RTX 3090 bij naam.

Micron heeft met Nvidia samengewerkt aan GDDR6X (PDF download), een uitbreiding van de vorige JEDEC specificatie GDDR6 net zoals destijds bij GDDR5X het geval was. Website Videocardz ontdekte het document, waarvan lijkt dat Micron het inmiddels weer offline heeft gehaald. GDDR6X maakt gebruik van viervoudige puls-amplitude modulatie om de signaalkwaliteit te verhogen voor overdrachtssnelheden tot 21 Gbps per pin. Micron zal volgend jaar ook chips met 24 Gbit/s aanbieden. Ter vergelijking: GDDR6 bereikt momenteel een maximum van 18 Gbit/s.

NVIDIA GeForce RTX 3090 geheugenspecificatie volgens Micron (Bron: Micron)

Volgens de tabel van Micron zal de GeForce RTX 3090 worden geleverd met 12 GB GDDR6X geheugen, dat een snelheid van 19 tot 21 Gbit/s (4750-5250 MHz) bereikt. Dat betekent dat er twaalf 8 Gb-chips met overdrachtssnelheden van 912 GB/s op zullen zitten die goed zijn voor ruim 1 TB/s, afhankelijk van de daadwerkelijke RAM-snelheid.

(Mark Mantel/Daniel Dupré)

Meer nieuws lees je in c't magazine 4/2023

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Reserveer nu: De complete gids voor Windows 11

Wil je alles weten over de nieuwe mogelijkheden van Windows 11? In deze herziene speciale editie ontdek je de nieuwste functies.

Gnome 44 release: nieuwe versie maar wel zonder GTK3

Met de release van Gnome 44 is er een nieuwe versie van de gratis Linux-desktopomgeving uitgebracht, waarin belangrijke innovaties zijn doorgevoerd. Z...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er