Meta breidt zijn AI-assistent nu ook uit naar Europa – in de komende weken wordt Meta AI uitgerold in 41 Europese landen. De AI verscheen in 2023 al in de Verenigde Staten, maar de Europese lancering liep vertraging op door privacyzorgen.
Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste AI-ontwikkelingen?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:
AI-assistent direct in de chat maar met minder mogelijkheden
Stel, je zit midden in een groepsgesprek en iemand vraagt – is het de of het doolhof? Wie is de nieuwe eigenaar van Vitesse Arnhem? In plaats van direct Google te openen, kunnen gebruikers binnenkort simpelweg Meta AI om een antwoord vragen. De AI-assistent heeft internettoegang en kan snel informatie ophalen, al zijn de mogelijkheden in Nederland en de rest van Europa beperkter dan in de VS.
In Amerika gaat Meta al een stap verder – daar is de AI bijvoorbeeld geïntegreerd in de slimme brillen van Ray-Ban en via spraakbediening te activeren. In Europa blijft de functionaliteit voorlopig beperkt tot tekstgebaseerde interactie, meldt The Verge. Volgens Meta is de vertraagde uitrol het gevolg van complexe wet- en regelgeving binnen de EU.
Toch ziet Meta dit als een eerste stap – het uiteindelijke doel is om op termijn dezelfde functionaliteit te bieden als in de VS. Of en wanneer Nederlanders en andere Europeanen ook handsfree met Meta AI kunnen communiceren, bijvoorbeeld via slimme brillen of andere apparaten, blijft voorlopig onduidelijk.
Hoe werkt Meta AI in de apps?
Meta AI wordt in de apps zichtbaar via een blauw, rond pictogram – een subtiele, maar duidelijke aanwezigheid. In WhatsApp kan de assistent direct in bestaande chats worden aangesproken door “@Meta AI” gevolgd door een vraag te typen. In Facebook, Messenger en Instagram werkt dat nog niet – hier moet de AI voorlopig als aparte chat worden geopend. Volgens Meta wordt die beperking later opgeheven, zodat de AI ook in die apps direct in gesprekken kan worden gebruikt.
AI-gestuurde zoekfunctie en contentverzameling
Meta AI kan meer dan alleen vragen beantwoorden – de assistent kan ook relevante inhoud verzamelen. Wie bijvoorbeeld een reis naar Canada plant, kan de AI vragen om berichten van vrienden en Instagram Reels over Canada te bundelen. Dit moet het zoeken en plannen eenvoudiger maken – een slimme toepassing, maar in hoeverre deze functionaliteit in de EU volledig wordt uitgerold, is nog onduidelijk.
Beperktere functies in Europa maar wat zijn de obstakels?
In de VS gaat de personalisatie een stap verder – gebruikers kunnen daar al een AI-beeldgenerator en een herinneringsfunctie gebruiken. Met AI Studio is het zelfs mogelijk om eigen chatbots te maken. De test met chatbots van beroemdheden heeft Meta echter stopgezet.
Wanneer deze of andere functies in de EU beschikbaar komen, blijft onduidelijk – net als welke specifieke juridische belemmeringen Meta ervan weerhouden om de volledige AI-ervaring hier uit te rollen. Meta noemt wel regelgeving als reden, maar geeft geen details over welke beperkingen precies in de weg staan.
Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste AI-ontwikkelingen?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: