Mac Pro 2019 wordt niet meer in de VS gemaakt

Noud van Kruysbergen
0

Apple stopt met het assembleren van de Mac Pro in de VS. De begin juni aangekondigde 2019-serie van de desktop-Mac wordt volgens een bericht door contractproducent Quanta gemaakt. De productie zal in de buurt van Sjanghai gebeuren.

Die locatie is in de buurt van Aziatische toeleveranciers en bespaart daarmee kosten omdat de onderdelen dan niet eest naar de VS hoeven te worden gevlogen. Een woordvoerder van Apple verklaarde dat de Mc Pro in de VS is ontworpen en ontwikkeld en ook componenten bevat die in de VS gemaakt worden – de assemblage is maar een deel van het fabrikcgeproces. De nieuwe Mac Pro moet het het najaar verschijnen, met een instapprijs van 6000 dollar. Een topconfiguratie kan makkelijk boven de 10.000 dollar uitkomen.

In 2012 kondigde Apple-CEO Tim Cook aan een deel van de Mac-productie naar de VS terug te halen en daar 100 miljoen dollar in te investeren. De Mac Pro werd vanaf 2013 door Flex in de  buurt van Austin in Texas gemonteerd en had het opschrift “Assembled in the USA”.

De VS-productie van de Mac Pro lipe moeizaam: Apple kon lange tijd geen toeleveranciers vinden die de benodigde aantallen schroeven konden leveren. Uiteindelijk werden die in China besteld. De Mac Pro 2013 kwam daardoor later op de markt en er bleven leveringsproblemen.

Trump wil productie in de VS

Het feit dat bijna de hele assemblage van iPhones, iPads en Macs in China gebeurt is een doorn in het oog van de Amerikaanse president Trump. Hij heeft in zijn verkiezingscampagne belooft Apple ervan te overtuigen de productie terug te halen. Twee jaar geleden verklaarde Trump dat Tim Cook hem drie grote en schone fabrieken in de VS had beloofd – een bewering waar Apple destijds geen commentaar op heeft gegeven. Apple kondigde meermaals grote investeringen op de VS-markt aan, maar de eindmontage bleef in China. Door de onberekenbare handelsoorlog plant Apple intussen blijkbaar het uitbesteden van een deel van de productie – alleen niet in de VS, maar hoofdzakelijk in andere Aziatische landen.

Ook voor deze Pi geschikt: c't 06/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

Nieuwe generatie Windows-laptops met AI aangekondigd door Microsoft

Microsoft markeert dit als het begin van een nieuwe generatie Windows-laptops. Het meest opvallende aan deze nieuwe generatie Windows-laptops met AI i...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er