Linux 4.4 kan 3D-versnelling in virtuele machines gebruiken

Noud van Kruysbergen
0

Linux4.4

Met het uitbrengen van Linux 4.3 enkele dagen geleden heeft Linus Torvalds meteen de hoofdontwikkelfase van Linux 4.4 gestart. Voor de integratie zijn uitbreidingen in de bij Linux 4.2 geïntegreerde grafische driver virtio-gpu geïmplementeerd. Daardoor kunnen Linux-distributies die in een virtuele machine draaien de 3D-versnelling van de host gebruiken.

Die functie is de afgelopen jaren onder de naam ‘Virgil3D’ ontwikkeld en werkt bij hosts met KVM, want bij het geheel zijn ook de grafische bibliotheek Mesa en de bij de virtualisatieoplossingen KVM en Xen gebruikte Qemu betrokken. Daarom hebben ook die een paar uitbreidingen nodig – die zitter echter al in de ontwikkeltak waaruit in december Mesa 11.1 en Qemu 2.5 moeten voortkomen.

De kernelontwikkelaars willen ook een driver integreren voor de grafische kern van de Broadcom-processor die op de Raspberry Pi en Raspberry Pi 2 zit. Die overwegend op initiatief van Broadcom ontwikkelde driver kan veel zelf en steunt veel minder op functies van de propriëtaire firmware waar vooral simpele Linux-drivers het van moeten hebben die Linux-distributies tegenwoordig meestal op de minicomputer gebruiken. Laatstgenoemde drivers ondersteunen daarom de energiebesparende technieken en 3D-versnelling weer wel – met de op stapel staande driver werken beide functies nog niet. Een opensource 3D-driver is in ontwikkeling en zit al in de huidige versies van de Mesa-bibliotheek.

 

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Ubuntu 24.04 LTS release: dit kun je verwachten van deze nieuwe versie

Canonical heeft de langverwachte release van versie 24.04 LTS van zijn eigen Linux distributie Ubuntu op tijd uitgebracht. Veel beheerders keken ernaa...

Flink besparen op internet en tv met deze Odido aanbieding

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er