Linux 4.4 kan 3D-versnelling in virtuele machines gebruiken

Noud van Kruysbergen
0

Linux4.4

Met het uitbrengen van Linux 4.3 enkele dagen geleden heeft Linus Torvalds meteen de hoofdontwikkelfase van Linux 4.4 gestart. Voor de integratie zijn uitbreidingen in de bij Linux 4.2 geïntegreerde grafische driver virtio-gpu geïmplementeerd. Daardoor kunnen Linux-distributies die in een virtuele machine draaien de 3D-versnelling van de host gebruiken.

Die functie is de afgelopen jaren onder de naam ‘Virgil3D’ ontwikkeld en werkt bij hosts met KVM, want bij het geheel zijn ook de grafische bibliotheek Mesa en de bij de virtualisatieoplossingen KVM en Xen gebruikte Qemu betrokken. Daarom hebben ook die een paar uitbreidingen nodig – die zitter echter al in de ontwikkeltak waaruit in december Mesa 11.1 en Qemu 2.5 moeten voortkomen.

De kernelontwikkelaars willen ook een driver integreren voor de grafische kern van de Broadcom-processor die op de Raspberry Pi en Raspberry Pi 2 zit. Die overwegend op initiatief van Broadcom ontwikkelde driver kan veel zelf en steunt veel minder op functies van de propriëtaire firmware waar vooral simpele Linux-drivers het van moeten hebben die Linux-distributies tegenwoordig meestal op de minicomputer gebruiken. Laatstgenoemde drivers ondersteunen daarom de energiebesparende technieken en 3D-versnelling weer wel – met de op stapel staande driver werken beide functies nog niet. Een opensource 3D-driver is in ontwikkeling en zit al in de huidige versies van de Mesa-bibliotheek.

 

Deel dit artikel

Lees ook

Microsoft vindt na cyberaanvallen gevaarlijke malware in Oekraïne

Na de cyberaanvallen op verschillende computers in de Oekraïne ontdekt Microsoft meer malware die computers onbruikbaar kan maken.

Nieuwe videokaart Nvidia GeForce RTX 3080 12 GB

De Nvidia GeForce RTX 3080 12 GByte videokaart heeft een beetje meer rekenkracht, 2 GB meer geheugen en een aangepaste luchtkoeling.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er