Koopadvies: camera’s om mee te filmen

Redactie
0

Smartphones zijn hard op weg om filmapparatuur als camcorders, fotocamera’s en zelfs de hippe actioncams de loef af te steken. Maar in de praktijk werkt filmen met je smartphone toch niet helemaal lekker – ondanks 4K-resolutie en krachtige software.

Heb ik eigenlijk wel een camera nodig? Ik heb toch een smartphone … Dat vragen veel fotografen en filmers zich af. Inmiddels zijn smartphones ook echt ongelooflijk goed, bijvoorbeeld als je voor je YouTube-kanaal vooral presentaties in selfie-perspectief wilt opnemen. Dat heeft absoluut voordelen. Zo kun je de video direct beoordelen of bewerken.

Smartphone of camera?

Maar als je outdoor gaat filmen, moet je een actioncam nemen. Smartphones zijn niet bestand tegen modder, kou en vocht. Bij wisselende locaties en omstandigheden is de camcorder juist weer in het voordeel dankzij een fatsoenlijke zoomlens en goede beeldstabilisatie. Ook compacte fotocamera’s hebben dat, maar die scoren toch vooral als systeem- of spiegelreflexcamera. Dan kun je met verwisselbare lenzen werken, waardoor je meer vrijheid hebt voor de compositie. Camera’s met verwisselbare lenzen hebben over het algemeen ook een grotere beeldsensor. Dat maakt bioscoopeffecten met onscherpte mogelijk. Zoiets krijgen camera’s met een kleinere sensor niet voor elkaar. Behalve dat je met scherpte kunt spelen ben je bij verwisselbare lenzen ook flexibeler qua brandpuntsafstand. Camcorders met verwisselbare lenzen vind je alleen in de dure professionele klasse vanaf 3000 euro. DSLR- en systeemcamera’s heb je al vanaf zo’n 400 euro.

filmen

Daarnaast kun je je afvragen of Full HD genoeg is of dat je 4K nodig hebt. Met een 4K-camera kun je ook Full HD-video’s maken. Terwijl Full HD meestal met 50 of 60 beelden per seconde opgeslagen wordt, filmen goedkope 4K-filmcamera’s alleen met 20 of 30 frames. Dan krijg je bij snelle zwenkingen haperingen in het beeld. Bij sportopnames is er dus veel voor te zeggen om Full HD te kiezen – of een duurder 4K-model.

Leest de rest van het artikel in c’t 7-8 / 2017 vanaf pagina 84

Meer over

Camera's

Deel dit artikel

Lees ook

Met deze Odido aanbieding ontvang je tot tien maanden lang dikke korting

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er