Kioxia toont PCIe-ssd prototypes in E3.S form factor

Daniel Dupré
0

Kioxia (voorheen Toshiba Memory) heeft het eerste prototype getoond van een PCI Express-ssd met de E3.S ‘Enterprise & Datacenter SSD Form Factor’ (EDSFF). De fabrikant heeft de ssd’s voor testdoeleinden naar datacentra gestuurd. De ssd’s zijn ongeveer hetzelfde hoog als 2,5-inch modellen, maar breder en dieper.

Koaxia E3.S ssd

(Bron: Kioxia)

De prototypes zijn gebaseerd op Kioxia’s CM6-serie ssd’s en gebruiken dezelfde door Koxia ontwikkelde PCIe 4.0-controller. In de nieuwe ssd’s zit Kioxia’s eigen BiCS4 TLC-flashopslag met 96 geheugenlagen, die drie bits per cel schrijft (Triple Level Cells). Hoewel E3.S gespecificeerd is voor gebruik met acht PCIe-lanes, houdt Kioxia het op vier. E3.S is ook al klaar voor de komende PCIe 5.0-standaard.

In de aankondiging van het prototype spreekt Kioxia van ‘bijna 35 procent hogere prestaties’ in vergelijking met de CM6 2,5”-ssd’s met U.2-connector. Deze stijging komt blijkbaar door het verhoogde energieverbruik van 20 naar 28 watt – bij de CM6 zou het energieverbruik dus begrenst zijn. De CM6 leest met maximaal 6,9 GB/s en schrijft tot 4,2 GB/s, en bereikt tot 350.000 IOPS.

De ssd-form factors E3.S (boven, zonder behuizing), E1.S (midden) en E1.L (onder). Het prototype van Kioxia komt overeen met de bovenste variant.

Ssd’s in de E3.S-form factor zijn bedoeld voor gebruik in U2-servers. De schijven worden verticaal naast elkaar in de racks geplaatst om een zo hoog mogelijke datadichtheid te bereiken. Kioxia gebruikt voor het prototype een systeem van Dell EMC. Door de E3.L-form factor zijn de ssd’s langer geworden van 104,9 tot 142,2 mm. Voor U1-servers zijn er ook E1.S en E1.L-ssd’s volgens de EDSFF, die ook wel als ‘liniaalformaat’ worden omschreven.

(Mark Mantel/Danel Dupré)

 

Meer hardwarenieuws lees je in c't magazine 8-9/2022

Meer over

HardwareSSD

Deel dit artikel

Lees ook

Apple M1 versus AMD en Intel – c’t magazine 8-9/2022 staat voor je klaar

C't magazine 8-9/2021 staat voor je klaar, met o.a. Apple M1 versus AMD en Intel, en Raspberry Pi-projecten. Bestel deze editie nu met gratis verzendi...

Nieuwe ARM-servers met Ampere-chips

Hetzner Online heeft zojuist twee nieuwe dedicated servers gelanceerd met een Ampere ARM-gebaseerde Cloud Native Processor.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er