Kioxia toont PCIe-ssd prototypes in E3.S form factor

Daniel Dupré
0

Kioxia (voorheen Toshiba Memory) heeft het eerste prototype getoond van een PCI Express-ssd met de E3.S ‘Enterprise & Datacenter SSD Form Factor’ (EDSFF). De fabrikant heeft de ssd’s voor testdoeleinden naar datacentra gestuurd. De ssd’s zijn ongeveer hetzelfde hoog als 2,5-inch modellen, maar breder en dieper.

Koaxia E3.S ssd

(Bron: Kioxia)

De prototypes zijn gebaseerd op Kioxia’s CM6-serie ssd’s en gebruiken dezelfde door Koxia ontwikkelde PCIe 4.0-controller. In de nieuwe ssd’s zit Kioxia’s eigen BiCS4 TLC-flashopslag met 96 geheugenlagen, die drie bits per cel schrijft (Triple Level Cells). Hoewel E3.S gespecificeerd is voor gebruik met acht PCIe-lanes, houdt Kioxia het op vier. E3.S is ook al klaar voor de komende PCIe 5.0-standaard.

In de aankondiging van het prototype spreekt Kioxia van ‘bijna 35 procent hogere prestaties’ in vergelijking met de CM6 2,5”-ssd’s met U.2-connector. Deze stijging komt blijkbaar door het verhoogde energieverbruik van 20 naar 28 watt – bij de CM6 zou het energieverbruik dus begrenst zijn. De CM6 leest met maximaal 6,9 GB/s en schrijft tot 4,2 GB/s, en bereikt tot 350.000 IOPS.

De ssd-form factors E3.S (boven, zonder behuizing), E1.S (midden) en E1.L (onder). Het prototype van Kioxia komt overeen met de bovenste variant.

Ssd’s in de E3.S-form factor zijn bedoeld voor gebruik in U2-servers. De schijven worden verticaal naast elkaar in de racks geplaatst om een zo hoog mogelijke datadichtheid te bereiken. Kioxia gebruikt voor het prototype een systeem van Dell EMC. Door de E3.L-form factor zijn de ssd’s langer geworden van 104,9 tot 142,2 mm. Voor U1-servers zijn er ook E1.S en E1.L-ssd’s volgens de EDSFF, die ook wel als ‘liniaalformaat’ worden omschreven.

(Mark Mantel/Danel Dupré)

 

Meer hardwarenieuws lees je in c't 12/2023

Meer over

HardwareSSD

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Met deze nieuwe Ziggo aanbieding wil de provider nieuwe klanten werven

Enige tijd geleden schreven we al over de KPN inflatiecorrectie 2023 en Ziggo inflatiecorrectie 2023 die niet bij iedereen in de smaak was gevallen. T...

Google Gemini release: nieuwe geduchte concurrent van ChatGPT?

Google heeft zijn nieuwste AI-model geïntroduceerd, dat volgens de techgigant het grootste en krachtigste model van kunstmatige intelligentie tot nu t...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er