Kioxia toont PCIe-ssd prototypes in E3.S form factor

Daniel Dupré
0

Kioxia (voorheen Toshiba Memory) heeft het eerste prototype getoond van een PCI Express-ssd met de E3.S ‘Enterprise & Datacenter SSD Form Factor’ (EDSFF). De fabrikant heeft de ssd’s voor testdoeleinden naar datacentra gestuurd. De ssd’s zijn ongeveer hetzelfde hoog als 2,5-inch modellen, maar breder en dieper.

Koaxia E3.S ssd

(Bron: Kioxia)

De prototypes zijn gebaseerd op Kioxia’s CM6-serie ssd’s en gebruiken dezelfde door Koxia ontwikkelde PCIe 4.0-controller. In de nieuwe ssd’s zit Kioxia’s eigen BiCS4 TLC-flashopslag met 96 geheugenlagen, die drie bits per cel schrijft (Triple Level Cells). Hoewel E3.S gespecificeerd is voor gebruik met acht PCIe-lanes, houdt Kioxia het op vier. E3.S is ook al klaar voor de komende PCIe 5.0-standaard.

In de aankondiging van het prototype spreekt Kioxia van ‘bijna 35 procent hogere prestaties’ in vergelijking met de CM6 2,5”-ssd’s met U.2-connector. Deze stijging komt blijkbaar door het verhoogde energieverbruik van 20 naar 28 watt – bij de CM6 zou het energieverbruik dus begrenst zijn. De CM6 leest met maximaal 6,9 GB/s en schrijft tot 4,2 GB/s, en bereikt tot 350.000 IOPS.

De ssd-form factors E3.S (boven, zonder behuizing), E1.S (midden) en E1.L (onder). Het prototype van Kioxia komt overeen met de bovenste variant.

Ssd’s in de E3.S-form factor zijn bedoeld voor gebruik in U2-servers. De schijven worden verticaal naast elkaar in de racks geplaatst om een zo hoog mogelijke datadichtheid te bereiken. Kioxia gebruikt voor het prototype een systeem van Dell EMC. Door de E3.L-form factor zijn de ssd’s langer geworden van 104,9 tot 142,2 mm. Voor U1-servers zijn er ook E1.S en E1.L-ssd’s volgens de EDSFF, die ook wel als ‘liniaalformaat’ worden omschreven.

(Mark Mantel/Danel Dupré)

 

Meer hardwarenieuws lees je in c't magazine nov/2021

Meer over

HardwareSSD

Deel dit artikel

Lees ook

Bitcoin kopen: wanneer is dit een goed moment?

Beleggers raken steeds meer geïnteresseerd in crypto valuta. Daardoor wordt het ook voor de ‘gewone mens’ interessanter om hier in te handelen. Maar w...

Microsoft toont truc om Windows 11 geïnstalleerd te krijgen

Microsoft beschrijft een truc hoe Windows 11 geïnstalleerd kan worden op computers met hardware die eigenlijk niet ondersteund wordt. Tegelijkertijd w...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er