Je eigen app

Noud van Kruysbergen
0

Apps voor iOS, Android en Windows Phone ontwikkelen

met App & Apply

appapply01Ieder zichzelf respecterend bedrijf heeft al langer een website, maar in een tijd van smartphones en tablets hoort daar ook een app bij. Digi-Commerce heeft de oplossing voor een op maat gesneden app met een eigen contentmanagementsysteem en zorgt daarbij ook voor de beveiliging en distributie.

Maar liefst 9 miljoen Nederlanders hebben een smartphone en er rouleren ook nog eens 7 miljoen tablets. Je zou dan ook kunnen zeggen dat vrijwel iedere Nederlander tegenwoordig een mobiel apparaat heeft. Daarop wordt gezocht naar informatie, worden reserveringen gemaakt en wordt er online geshopt, bij voorkeur vanuit een app. Veel kleinere bedrijven en verenigingen hebben echter niet de expertise om zelf een app te ontwikkelen en te distribueren. Het bedrijf Digi-Commerce uit Deventer wil die groep tegemoet komen en heeft daar het eigen contentmanagementsysteem App & Apply voor ontwikkeld.

Dit CMS heeft een ‘market place’-opzet en volgt daarmee het voorbeeld van WordPress. Gebruikers kunnen op die manier met eigen gebouwde plug-ins extra functionaliteiten toevoegen. De modules worden in JavaScript geschreven, waarbij het bedrijf werkt met Backbone en Underscore JS. Met de eerste kan de logica gestructureerd worden opgezet; met Underscore JS kun je de lay-out vastleggen. Je kunt een zippakket uploaden of de code rechtstreeks in de browser plakken.

Stappenplan

Het maken van een app bestaat daarbij uit vier stappen: de app samenstellen, testen, publiceren, beheren en optimaliseren. Voor de eerste stap zijn Nederlandstalige features ontwikkeld waarvan er 18 op de website staan. Je kunt ook voorstellen indienen voor andere features die je graag wilt zien of die dus zelf ontwikkelen. Verder kun je dingen als de kleur, afbeeldingen en het lettertype kiezen, zodat de app helemaal aan je huisstijl kan voldoen. Die gegevens stuur je allemaal naar de producent.

appapply02Digi-Commerce gaat daar vervolgens een HTML5-webapp van maken. Na het goedkeuren van de app krijg je een login voor het CMS, zodat het beheer van het plaatsen van foto’s, teksten en dergelijke in handen van de gebruiker blijft. De producten van het programma zijn beveiligd met het GlobalSign 2048-bits SSL certificaat. Ook wordt de app in de stores van Apple, Google of Windows geplaatst. Updates die bijvoorbeeld betrekking hebben op de beveiliging of ander onderhoud, worden door Digi-Commerce uitgevoerd. De kosten daarvoor zitten in het abonnementsgeld. Daarnaast kun je statistieken raadplegen die je meer vertellen over het gebruik van de app. Die kunnen ook gekoppeld worden aan Google Analytics.

Voor wie?

Doelgroep van Digi-Commerce vormen in eerste instantie allerlei verschillende bedrijven en verenigingen die daar een extra verkoop- of communicatiekanaal mee kunnen creëren. Er zijn mogelijkheden voor een klantenkaart, menu kaart, locatie en agenda, wat vooral voor de horeca van pas zal komen. Daarnaast kun je bestaande websites koppelen, pushberichten sturen, foto’s uploaden of koppelen aan diensten als Flickr en Picasa en video’s tonen van YouTube en Vimeo. Welke features je nodig hebt, is natuurlijk afhankelijk van de opdrachtgever. Een lokale kapper heeft bijvoorbeeld minder behoefte aan een audiostream en inapp reclame.

Daarnaast wordt App & Apply als programma ook aan resellers als een reclamebureau of marketingbureau verhuurd. Die kunnen op hun beurt ook de rol van ontwikkelaar op zich nemen en apps en plug-ins voor hun eigen klanten ontwikkelen – voor zowel Digi-Commerce als de reseller levert dat een win-winsituatie op.

Conclusie

Digi-Commerce richt zich met zijn eigen ontwikkelde App & Apply op bedrijven of verenigingen die graag een app voor mobiel gebruik willen hebben, maar hiervoor niet het geld of de expertise hebben om deze te ontwikkelen. De geboden features zullen voor kleinere bedrijven en verenigingen genoeg mogelijkheden bieden. Per organisatie zal het echter verschillen aan welke features precies behoefte is. Voor de een is dat het kunnen versturen van pushberichten en voor de ander het bekendmaken van aanbiedingen.

Digi-Commerce biedt pakketten vanaf 10 euro (voor een webapp), waarbij je dan het voordeel hebt dat je je niet meer hoeft te bekommeren om zaken als de beveiliging of ander onderhoud. Eigen teksten en foto’s kun je zelf eenvoudig ten alle tijde toevoegen. De mobiele apps, waarvoor je minstens 30 euro per maand betaalt, bieden pushnotificatie en voor een tientje extra heb je ook nog API-toegang.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Pre-order nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Netflix-account delen? Omzeilen van het verbod op delen doe je zo

Netflix is begonnen met het actief aanpakken van gebruikers die hun account delen met anderen. De streamingdienst tolereert deze praktijk niet langer....

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er