Wie jarig is trakteert

Redactie
0

Windows 10 is op 29 juli een jaar oud geworden. En dat betekent twee dingen: vanaf die datum is het gratis upgraden van Windows 7 en 8.1 naar Windows 10 officieel afgelopen. Daarnaast verschijnt op 2 augustus als cadeautje de ‘Anniversary Update’.

Een jaar lang konden bezitters van de Home- en Pro-edities van Windows 7 en 8.1 gratis upgraden naar Windows 10. Het kan je moeilijk zijn ontgaan, want continu werd je daar met opdringerige boodschappen van een pictogram in het systeemvak aan herinnerd. Dat pictogram is nu gelukkig verdwenen. Je kunt dus weer ongestoord met Windows 7 of 8.1 werken. En mocht je toch spijt hebben dat je niet van het gratis aanbod gebruik hebt gemaakt, dan kan dat nog steeds via een achterdeurtje …

Er zijn zelfs twee manieren om alsnog aan de gratis upgrade te komen. De eerste is compleet opnieuw installeren. Daarvoor heb je wel een installatiemedium nodig waar de november-update van 2015 al inzit. Je kunt de bijbehorende ISO-images bij Microsoft downloaden. De installatiemedia die je daarmee maakt, accepteren de installatiesleutels van Windows 7, 8 en 8.1, zover ze bij de editie passen. Windows 10 Pro accepteert 7/8/8.1-sleutels van Pro(fessional) en Ultimate, Windows 10 Home accepteert sleutels van Starter, Bing en Home.

De tweede manier is een upgrade-installatie, ofwel het ombouwen van een bestaande Windows-installatie naar Windows 10. Daar heeft Microsoft een klein programmaatje voor gemaakt. Het is officieel alleen bedoeld voor mensen die op ‘Assistive Technology’ (technologieën voor toegankelijkheid) zijn aangewezen om Windows makkelijker te kunnen bedienen – bijvoorbeeld het voorlezen van tekst door Verteller of het vergrootglas voor slechtzienden. Maar dit programmaatje werkt ook met elke geschikte Windows. En Microsoft zal niet gaan controleren of je in de doelgroep van mensen met een handicap valt.

WinAU

Deel dit artikel

Lees ook

Sega toont mini retro Game Gear Micro

Kleurrijk, klein met vier klassieke games: Sega heeft vier verschillende versies van de draagbare mini-console Game Gear Micro gepresenteerd.

Verschijningsdatum bèta-versie Android 11 uitgesteld

Google heeft de lancering van de bètaversie van Android 11 die op 3 juni zou verschijnen uitgesteld, vermoedelijk als gevolg van de onrusten in de VS.

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er