Apple is van plan om de iPhone geschikt te maken voor het opnemen van het elektronisch patiëntendossier van de eigenaar. Amerikaanse media melden dat een geheim ontwikkelteam in Cupertino hieraan werkt.
De gegevens voor het patiëntendossier moeten dan direct van artsen en ziekenhuizen komen. Daarvoor moet dan wel de sinds iOS 8 meegeleverde app Gezondheid (Health) uitgebreid worden, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNBC.
Een ‘geheim’ team in Apples health-divisie zou al langere tijd bezig zijn met het voeren van gesprekken met softwareproducenten, ziekenhuizen en andere bedrijven om van de iPhone een ‘one-stop shop’ voor al je medische informatie te maken. Daartoe behoort ieder bezoek aan de dokter, laboratoriumuitslagen, recepten en andere gezondheidsgegevens. Deze zouden met een druk op de knop dan met artsen gedeeld kunnen worden.
De iPhone zou dan in feite het medium worden waar je persoonlijke elektronisch patiëntendossier op staat. Dat Apple zich voor dit gebied interesseert bewijst de aankoop vorig jaar van een op deze markt actieve start-up, en ook het aannemen van meerdere experts op dit gebied.
De Gezondheid-app verzamelt nu al allerlei informatie over je gezondheid. Maar die gegevens moet je veelal handmatig invoeren. Meetwaarden van externe apparaten en apps, zoals hartslag, gewicht en bloeddruk, zijn al automatisch te importeren. In iOS 11 moet er onder andere op het gebied van het bijhouden van de bloedsuikerspiegel nog het een en ander verbeteren.
Gesprekken
Apple zou met de iPhone op gezondheidsgebied hetzelfde willen bereiken als het met iTunes en iPod op muziekgebied bereikt heeft – het centraliseren van een verdeeld en gecompliceerd landschap. Op dit moment concentreert het bedrijf zich blijkbaar vooral op de Amerikaanse markt. Zo zouden er gesprekken zijn geweest met initiatieven als het Argonaut Project en de Carin Alliance, die open standaarden voor gezondheidsdata proberen te maken. Bud Tribble, vicepresident voor softwaretechniek bij Apple, zou rechtstreeks betrokken zijn bij de gesprekken met de Carin Alliance. Die probeert ook de patiënt meer controle over zijn medische gegevens te geven.
Het idee is overigens niet nieuw onder de Amerikaanse IT-giganten. Ook Google en Microsoft hadden projecten voor digitale patiëntendossiers, maar die zijn tot nu toe allemaal mislukt. “Er zijn maar heel weinig patiënten geïnteresseerd in deze zaken”, aldus Micky Tripathi, een expert in health-IT. “Als het al een bedrijf lukt om ze hiervoor te interesseren, is het Apple.” Het bedrijf heeft met HealthKit, ResearchKit en CareKit de bijbehorende API’s al beschikbaar.