iPad-toetsenbord uit de printer

Noud van Kruysbergen
0

ct_novaliaNovalia, een start-up uit het Engelse Cambridge, heeft een toetsenbord voor de iPad ontwikkeld dat uit normaal dik papier bestaat. Daar zijn de geleiderbanen en contacten met speciale elektrisch geleidende inkt op geprint. Alleen de controller voor de verbinding met de iPad is nog een traditionele chip.

Op een YouTube-video kun je het papieren toetsenbord in gebruik zien. In plaats van een printplaat wordt gewoon dun karton gebruikt waar een raster van banen en contactpunten op geprint wordt. Die eerste laag wordt afgedekt met een tweede vel papier, dat aan de onderkant een overeenkomstig raster heeft. Wanneer de vellen op elkaar liggen, hoef je alleen maar op het juiste punt op het bovenste papier te drukken om een contact op het onderste vel tot stand te brengen. 

Een chip zet de ingedrukte contacten om naar de juiste waarden en stuurt die via Bluetooth naar de iPad. Zonder batterijen weegt het toetsenbord maar 30 gram en is het bovendien extreem dun. Hoe en wanneer deze techniek in consumentenproducten terechtkomt, is nog een kwestie van overleg.

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Pizza-avond met de c’t-redactie

Meld je aan voor de pizza-avond met de c’t-redactie

Flink besparen op internet en tv met deze Delta aanbieding voor glasvezel

Heb jij of wordt er binnenkort glasvezel van Delta bij jou aangelegd? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Delta heeft momenteel een leuke aanbieding w...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er