iOS 6 verschijnt op 19 september

Redactie
0

Apple maakte gisteravond bekend dat iOS 6 op 19 september zal verschijnen. De gratis update van het besturingssysteem wordt uitgebracht voor de iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, de tweede en derde generatie iPad en de vierde generatie iPod touch.

Apple heeft in iOS 6 Googles kaartenmateriaal vervangen door nieuw kaartmateriaal. Apple biedt nu voor het eerst ook geïntegreerde turn-by-turn-navigatie, maar daarvoor heb je wel een actieve internetverbinding nodig. Hiervoor heeft Apple een deal gesloten met navigatiespecialist TomTom. De vernieuwde Kaarten-app gebruikt vectorbestanden, waardoor je de kaarten kunt schalen (lees: groter of kleiner maken zonder kwaliteitsverlies) op het grotere iPhone 5-display. In de fly-over-view geeft de nieuwe Kaarten-app bepaalde steden als 3D-modellen weer en kun je er in vogelvlucht overheen vliegen. De spraakassistent Siri is verder uitgebreid. Zij kan nu ook buiten de VS restaurants in de omgeving noemen, kan na spraakopdrachten routes plannen en levert informatie over voetbaluitslagen en speelfilms.

Scott Forstall presenteert nogmaals de nieuwe Passbook-app in iOS 6

Scott Forstall presenteert nogmaals de nieuwe Passbook-app in iOS 6

Voor de iPhone en iPod touch is er de nieuwe app “Passbook”, een virtuele portemonnee, waarmee je onder andere digitale versies van vliegtuigtickets, bioscoopkaartjes en coupons kunt verzamelen, zodat je deze op het juiste moment automatisch tevoorschijn kunt toveren. Het aanbod zal afhangen van third-party’s, maar diverse vliegtuigmaatschappijen hebben al aangekondigd hun boardingtickets in een Passbook-compatibel formaat te gaan aanbieden. De aanbieders van de ‘passen’ kunnen informatie op deze passen bovendien later nog bijwerken, bijvoorbeeld om gate-wijzigingen door te geven. Erg handig voor wie wat minder vaak op een vliegveld komt. Op Youtube staat een video die laat zien hoe het allemaal werkt.

Na Twitter krijgt nu ook Facebook een verdergaande iOS-integratie, zodat de gebruiker zijn account nog maar een eenmalig hoeft aan te maken en dan bijvoorbeeld foto’s direct op Facebook kan delen. In de Fotostream-app kun je eenvoudig foto’s delen met vrienden en samen een map met Fotostream-afbeeldingen beheren. Je kunt reacties geven op de foto’s en vind-ik-leuk-smileys achterlaten.  Behalve nog wat kleinere verbeteringen heeft Apple ook aan zakelijke gebruikers gedacht. Er zit nu ook een niet-storen-functie in, die binnenkomende gesprekken afvangt en zelfs het display van de telefoon niet meer laat oplichten.  Alles bij elkaar belooft Apple zo’n 200  nieuwe of verbeterde functies.

Meer over

iOS

Deel dit artikel

Lees ook

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

Acer kondigt maar liefst drie nieuwe gaminglaptops aan

Acer lanceert maar liefst drie nieuwe gaminglaptops. Zo introduceren ze de nieuwe Nitro 14 gaminglaptop met processors uit de AMD Ryzen 8040-serie. Oo...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er