Internet-grondlegger komt met nieuwe internet-technologie

Marco den Teuling
0

Tim Berners-Lee, de bedenker van het web, komt met een nieuwe technologie waarmee gebruikers meer zeggenschap over hun persoonlijke data moeten krijgen. De huidige directeur van het World Wide Web Consortium (W3C) heeft daarvoor Solid ontwikkeld.

Volgens Berners-Lee moet Solid het internet ‘op zijn kop zetten’. Uitgangspunt bij Solid is dat gebruikers persoonlijke data opslaan in een zogeheten Solid POD. Dat kunnen bijvoorbeeld foto’s, kalenders en contactgegevens zijn, maar het kan ook gaan om bedrijfsinformatie. De POD kan lokaal worden opgeslagen of online bij een SOLID-provider naar keuze.

Gebruikers bepalen bij Solid zelf wie toegang heeft tot de gegevens. Bovendien kunnen ze de POD naar wens verhuizen zonder dat dit invloed heeft op de functionaliteit. Een POD kan niet alleen gebruikt worden om eigen data te bewaren, maar anderen kunnen ook gegevens met je delen via je POD. Meerdere POD’s kunnen worden aangemaakt per gebruiker.

internet-technologie Solid POD Tim Berners Lee inrupt

De specificaties voor Solid zijn voor iedereen in te zien op GitHub. Een eerste implementatie van Solid-server is al te downloaden. Deze is geschreven in JavaScript en gebaseerd op Node.js. Instructies voor de installatie (op Debian) zijn te vinden op de website. Uiteraard moet de server een versleutelde verbinding gebruiken, bijvoorbeeld met een Let’s Encrypt ssl-certificaat. Solid kan samenwerken met bestaande webstandaarden en zou daarom snel ingezet kunnen worden. Om de technologie te promoten is de start-up inrupt opgericht.

Het idee achter Solid is mooi en de naam van Berners-Lee kan bijdragen aan de populariteit van de technologie. Of het een succes wordt zal moeten blijken. Steeds meer gebruikers worden zich bewust van hun privacy (of gebrek daaraan) op internet, mede ook door telkens nieuwe gegevenslekken zoals bij Facebook. Aan de andere kant blijkt uit recent onderzoek dat zelfs van gebruikers die met computercriminaliteit in aanraking komen, de helft hierna geen verdere actie onderneemt.

 

Lees meer over Let’s Encrypt in c't apr/2018

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Deze Delta aanbieding voor glasvezel moet voor nieuwe klanten zorgen

Heb jij of wordt er binnenkort glasvezel van Delta bij jou aangelegd? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Delta heeft momenteel een leuke aanbieding w...

NordVPN lanceert Saily: een nieuwe wereldwijde eSIM-service

Nord Security, het moederbedrijf van NordVPN, heeft zojuist zijn nieuwste product gelanceerd onder de naam Saily. Dit is een nieuwe wereldwijde eSIM-s...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er