Intel lijkt komst hybride Core i-12000-cpu te bevestigen

Daniel Dupré
0

In Linux-patch heeft een ontwikkelaar van Intel gesproken over een hybride aanpak van gecombineerde grote en kleine cpu-kernen binnen een processor met de codenaam Alder Lake.

Intel Core i-12000 Alder Lake

Een officiële Linux-patch van Intel versterkt de geruchten over een big-little-opzet in de een na volgende processorgeneratie Alder Lake, die vermoedelijk de naam Core i-12000 zal krijgen. Een softwareontwikkelaar noemt Alder Lake ‘Hybrid Core/Atom Processors’. Core is niet alleen de naam van Intels desktop-processors, maar ook de overkoepelende cpu-architectuur van krachtige rekenkernen wordt zo genoemd. Atom verwijst juist naar de cpu-architectuur met een laag stroomverbruik, die ontwikkeld is voor mobiel en embedded gebruik.

De Linux-patch van Intel bevestigt de geruchten uit Taiwan dat de desktopversie Alder Lake-S zal bestaan uit processors met maximaal 16 cpu-kernen – acht grote, krachtige kernen en acht kleine, zuinige kernen. De krachtige kernen zouden voor zware toepassingen en games zijn, terwijl de kleinere cpu-kernen achtergrondtaken op zich nemen. De bron noemde eerder al de LGA1700 cpu-socket, wat Intel ook bevestigde in zijn technische documentatie.

Charlie Demerjian van de veelal goed geïnformeerde website Semiaccurate, sprak via Twitter over een mogelijk multi-chip ontwerp waarbij de cpu en gpu in afzonderlijke productieprocessen worden gefabriceerd. Omdat verondersteld wordt dat het cpu-gedeelte van Alder Lake-S voor het eerst Intels 10nm-technologie naar desktop-pc’s zal brengen, is het mogelijk dat de gpu met 14nm-structuren wordt gemaakt. Maar dat duurt nog even: de Rocket Lake-S (Core i-12000) staat vooralsnog gepland voor begin 2021, en een realistische verwachting is dat de opvolger dan in 2022 verschijnt.

(Mark Mantel/Daniel Dupré)

Meer nieuws lees je in c't magazine okt/2021

Meer over

Processors

Deel dit artikel

Lees ook

GitHub CEO Chris Wanstrath: “The future of coding is no coding at all”

“The future of coding is no coding at all”, aldus Chris Wanstrath, CEO van GitHub. Een no-code platform biedt mogelijkheden om applicaties te ontwikke...

Google lanceert vijfde beta van Android 12 en Pixel 6 (Pro) smartphone

Google heeft de laatste beta van Android 12 vrijgegeven en in een promovideo is ook de aankomende Pixel 6 smartphone te zien.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er