Intel lijkt komst hybride Core i-12000-cpu te bevestigen

Daniel Dupré
0

In Linux-patch heeft een ontwikkelaar van Intel gesproken over een hybride aanpak van gecombineerde grote en kleine cpu-kernen binnen een processor met de codenaam Alder Lake.

Intel Core i-12000 Alder Lake

Een officiële Linux-patch van Intel versterkt de geruchten over een big-little-opzet in de een na volgende processorgeneratie Alder Lake, die vermoedelijk de naam Core i-12000 zal krijgen. Een softwareontwikkelaar noemt Alder Lake ‘Hybrid Core/Atom Processors’. Core is niet alleen de naam van Intels desktop-processors, maar ook de overkoepelende cpu-architectuur van krachtige rekenkernen wordt zo genoemd. Atom verwijst juist naar de cpu-architectuur met een laag stroomverbruik, die ontwikkeld is voor mobiel en embedded gebruik.

De Linux-patch van Intel bevestigt de geruchten uit Taiwan dat de desktopversie Alder Lake-S zal bestaan uit processors met maximaal 16 cpu-kernen – acht grote, krachtige kernen en acht kleine, zuinige kernen. De krachtige kernen zouden voor zware toepassingen en games zijn, terwijl de kleinere cpu-kernen achtergrondtaken op zich nemen. De bron noemde eerder al de LGA1700 cpu-socket, wat Intel ook bevestigde in zijn technische documentatie.

Charlie Demerjian van de veelal goed geïnformeerde website Semiaccurate, sprak via Twitter over een mogelijk multi-chip ontwerp waarbij de cpu en gpu in afzonderlijke productieprocessen worden gefabriceerd. Omdat verondersteld wordt dat het cpu-gedeelte van Alder Lake-S voor het eerst Intels 10nm-technologie naar desktop-pc’s zal brengen, is het mogelijk dat de gpu met 14nm-structuren wordt gemaakt. Maar dat duurt nog even: de Rocket Lake-S (Core i-12000) staat vooralsnog gepland voor begin 2021, en een realistische verwachting is dat de opvolger dan in 2022 verschijnt.

(Mark Mantel/Daniel Dupré)

Meer nieuws lees je in c't 05/2024

Meer over

Processors

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

KDE Plasma 6: dit is alles wat je moet weten over deze nieuwe versie

Met Plasma 6 heeft het KDE-team zijn bureaubladomgeving gemoderniseerd zonder deze op zijn kop te zetten. Veel veranderingen zijn uitgevoerd aan de ba...

AVM en Huawei leggen geschil bij over wifi-patenten

AVM en Huawei hebben hun geschil over recente wifi-patenten, waar we eerder over hebben geschreven, bijgelegd. Ze zullen de aanpassingen in de firmwar...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er