IFA 2023: een samenvatting van de beurs in Berlijn

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

  Dit jaar vond de jaarlijkse vakbeurs voor consumentenelektronica IFA Berlin plaats van 1 september tot 5 september 2023.

  Wederom was de redactie van c’t dit jaar aanwezig op het evenement en kwam terug met tal van foto’s en indrukken. In dit artikel zullen we enkele hoogtepunten delen en bespreken welke nieuwe producten en technologieën het meest opvielen.

  Wat is IFA Berlin?

  De Internationale Funkausstellung (IFA) in Berlijn is de grootste beurs voor consumentenelektronica in Europa, waar talloze bedrijven hun nieuwste producten presenteren. Sommige van deze producten zijn nu al beschikbaar, terwijl andere binnenkort op de markt zullen komen. Bovendien dienen sommige van de op de beurs tentoongestelde concepten als een voorproefje van mogelijke toekomstige innovaties, waarvan sommige uiteindelijk gerealiseerd kunnen worden.

  AI

  Dit jaar stond kunstmatige intelligentie (AI) prominent in de schijnwerpers bij tal van fabrikanten, waaronder Samsung, die deze technologie heeft geïntegreerd in verschillende apparaten, zoals een wasmachine en een stofzuiger. De opmerkelijke Bespoke Jet AI-steelstofzuiger heeft een prijskaartje van maar liefst 1349 euro. Wat opvallend is, is dat je hem wel nog steeds handmatig moet bedienen.

  Een nieuw tijdperk van Wi-Fi

  Wanneer we het hebben over wifi, stond Wi-Fi 7 centraal op de IFA in Berlijn. Deze opvolger van Wi-Fi 6 werd onder andere in de schijnwerpers gezet door zowel AVM als TP-Link. De Duitse fabrikant AVM toonde verschillende netwerkproducten op de beurs in Berlijn, waaronder de Fritz!Powerline 1240 AX met wifi 6, de Fritz!Box 6670 Cable, die niet alleen Wi-Fi 7 maar ook meshfunctionaliteit biedt, en de Fritz!Box 5690 Pro.

  Fritz!Powerline 1240 AX

  De fabrikant positioneert de powerline als een ideale optie voor gebruikers die draadloos willen surfen, maar hinder ondervinden van dikke muren en/of lange afstanden in huis. Integratie met andere Fritz!-producten wordt eenvoudig gemaakt met slechts één druk op de knop, waardoor het wifi-netwerk naadloos kan worden opgezet. De gigabitpoort levert snelheden tot 1.200 Mbps, gevolgd door 600 Mbps via wifi 6.

  Fritz!Box 5690 Pro

  De Fritz!Box 5690 Pro kan zowel op een glasvezel- als op een DSL-lijn worden gebruikt. Dit model is voorzien van zowel een DSL-modem als een SFP-slot voor optische modules met transmissiesnelheden tot 2,5 gigabit per seconde op een passieve GPON-verbinding en 1 gigabit per seconde op de actieve AON-verbinding. Dit maakt de router bijvoorbeeld geschikt voor huishoudens met DSL waar in de toekomst een FTTH-aansluiting moet worden aangelegd.

  Deze router van AVM ondersteunt ook de Wi-Fi 7 en zendt uit op de frequentiebereiken 2,4 GHz, 5 GHz en 6 GHz. Met vier parallelle MIMO-streams in de drie WLAN-banden kan de router maximale brutosnelheden bereiken van 1,4 gigabit per seconde op 2,4 gigahertz, 5,8 gigabit per seconde in de 5 GHz-band en 11,5 gigabit per seconde op 6 GHz.

  Fritz!Box 6670 Cable

  De Fritz!Box 6670 Cable, die enkele maanden geleden voor het eerst werd geïntroduceerd, ondersteunt Wi-Fi 7 en maakt gebruik van zowel 2,4 GHz (tot 720 Mbps) als 5 GHz (tot 2.880 Mbps) om een meshnetwerk mogelijk te maken. Naast 2,5 GbE en vier gigabitpoorten heeft hij een analoge aansluiting voor telefoons. Bovendien beschikt hij over een ingebouwde tuner om tv-signalen te streamen via wifi, en AVM heeft ook slimme functionaliteiten toegevoegd, zoals ondersteuning voor de Zigbee Smart Home-standaard.

  Smart home

  Tijdens de IFA van dit jaar werd er ook veel nadruk gelegd op smart home. Vrijwel alle fabrikanten hadden wel een smart home-product dat ze graag wilden presenteren op de beurs.

  Onder andere TP-Link besteedde veel aandacht aan deze categorie. Deze fabrikant presenteerde niet alleen nieuwe camera’s, maar ook een robotstofzuiger, slimme deurbellen en meer.

  De fabrikant SwitchBot heeft een nieuwe robotstofzuiger uitgebracht, de SwitchBot S10. Deze robotstofzuiger heeft ook een dweilfunctie en je kunt ‘m bedienen vanaf een basisstation. Dat basisstation is handig omdat de stofzuiger zichzelf daar kan opladen. Nu zijn er wel meer robotstofzuigers op de markt, maar wat de SwitchBot S10 echt bijzonder maakt, is dat hij ook water kan bijvullen via een waterstation dat je gewoon aan de afvoer en waterleiding kunt aansluiten.

  Televisies, monitors en meer

  Op de IFA was er behoorlijk wat aandacht voor de categorie beeld, vooral als het gaat om tv’s. Toch werden er niet echt veel nieuwe of opvallende dingen gepresenteerd. Eigenlijk waren het vooral TCL en Hisense die met nieuwe producten kwamen. TCL introduceerde bijvoorbeeld miniled-tv’s met een quantum dot-filter.

  Hisense bracht slechts één nieuw model mee naar de IFA in Berlijn, de 100U7KQ. Deze televisie heeft miniled-achtergrondverlichting met 1620 zones en een verversingssnelheid van 120Hz.

  De grote spelers zoals LG en Panasonic lieten geen nieuwe tv’s zien, en Sony en Philips waren helemaal niet aanwezig op de IFA Berlin 2023. Samsung heeft wel iets nieuws laten zien, maar ze hebben er niet veel nadruk op gelegd. Zo kondigden ze een 85-inch buiten-tv aan en zullen later dit jaar 77-inch en 83-inch oled-tv’s lanceren, waarvan het oled-paneel door LG Display zal worden gemaakt.

  Wel had Lenovo een leuke nieuwe monitor gelanceerd: een 3D-monitor die je kunt gebruiken zonder 3D-bril. Een vrij leuk concept maar de vraag is maar voor welke doelgroep dit eigenlijk nou daadwerkelijk interessant zal zijn in de praktijk.

  Start-ups

  Dit jaar waren er ook interessante start-ups aanwezig op de IFA in Berlijn. We kwamen een Nederlands start-up bedrijf tegen dat meteen onze aandacht trok.

  Dit bedrijf, genaamd Sensiks, richt zich op een zeer uniek concept: sensory reality. Dit unieke concept combineert virtual reality met meerdere zintuigen. Het werkt als volgt: je neemt plaats in een cabine (die er overigens uitziet als een douchecabine) en zet een VR-headset op. In deze cabine wordt een video afgespeeld die wordt ondersteund door geur en temperatuur. Tijdens het afspelen van de video worden geuren verspreid en wordt de cabine verwarmd of gekoeld om de virtuele realiteit zo realistisch mogelijk te laten ervaren.

  Meer over de IFA 2023

  Andere opvallende zaken tijdens ons bezoek aan de IFA Berlin 2023 waren als volgt:

  • De beurs was wederom weer iets kleiner dan voorgaande jaren.
  • Vooral bij schermen was er een grotere focus op producten gericht op het lucratieve en groeiende gamingsegment.
  • De nadruk lag sterk op slimme huis- en huishoudelijke apparaten.
  • De IFA richtte zich meer op pers en genodigden dan op consumenten. Zo hadden bedrijven als Panasonic geen publiek toegankelijk gedeelte op de beurs.
  • Er waren minder exposanten aanwezig vergeleken met voorgaande jaren, met bijvoorbeeld afwezigheid van bedrijven als Asus en Gigabyte.

  Hoewel er geen echt baanbrekende producten zijn verschenen, hebben we veel interessante en aantrekkelijke producten bekeken en uitgeprobeerd, die zeker de moeite waard zijn voor liefhebbers van informatietechnologie. Het blijft een natuurlijk ook maar de vraag welke van deze producten we binnenkort daadwerkelijk in de winkels zullen aantreffen.  Wij zullen in ieder geval wel enkele  producten die we op de IFA Berlin 2023 hebben gezien ontvangen om ze grondig te testen en er een review over te schrijven.


  Altijd op de hoogte blijven omtrent de nieuwste IT-ontwikkelingen?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Meer over

  BeursIFA

  Deel dit artikel

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  Microsoft maakt Windows 11 installatie met een lokaal account lastiger

  Microsoft maakt het steeds moeilijker om een installatie van Windows 11 met een lokaal account uit te voeren. Zo hebben zij nu een populaire manier om...

  Medion kondigt de nieuwe SPRCHRGD 14 S1 Elite AI-laptop aan

  Medion introduceert de SPRCHRGD 14 S1 Elite AI-laptop. Volgens de fabrikant biedt deze nieuwe AI-laptop geavanceerde functies dankzij een efficiënte Q...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er