IFA 2018 in Berlijn

Daniel Dupré
0

Begin september vond de IFA plaats, de jaarlijkse beurs voor consumentenelektronica in Berlijn. De trends dit jaar op de IFA 2018 waren met name thuisautomatisering, kunstmatige intelligentie en beeldschermen.


Bron: Samsung

Wat die beeldschermen betreft, zijn de schermproducenten klaar om een nieuwe generatie beeldschermen aan de consument te slijten: de 8K-tv. Indrukwekkend dat het kan, maar of deze ontwikkeling op dit moment echt zinvol is, is een beetje de vraag. Het verschil tussen 1080p en 4K zie je eigenlijk alleen maar als je er dicht genoeg op zit of als het scherm zeer groot is. Bovendien is 4K-beeldmateriaal nog relatief schaars, laat staan dat je op korte termijn 8K-films mag verwachten.

In de thuisautomatisering was ook van alles te zien, van afwasmachines tot robots die drankjes op feestjes rondbrengen. Een nieuw hulpje in het huishouden naast de bekende stofzuigerrobot en grasmaairobot, was de Ecovacs Winbot X, een robot die de ramen voor je wast. Je zet hem tegen het raam aan, waarop hij zich vastzuigt en op eigen kracht zich in verticale of horizontale patronen over het raam verplaatst. De robot bepaalt volgens de fabrikant voor elk raam wat het efficiëntst is. De robot werkt draadloos en een acculading zou ongeveer 50 minuten meegaan. Een meegeleverd koord en bevestigingsnop moeten verhinderen dat de poetsrobot stuk valt, mocht de accu leeglopen en hij van het raam vallen.

Bron: Ecovacs

Voor de gamers onder ons konden zich op de IFA vergapen aan de Acer Thronos gamestoel. Veel te groot voor een normaal huis, onbekende verkrijgbaarheidsdatum en prijs, maar geweldig. Motoren kantelen de stoel naar achteren als je er in gaat zitten, maar schudden je niet op en neer tijdens het gamen. Wel zijn er vibratiemechanismen die zo nu en dan tikken in je rug uitdelen tijdens het gamen. De stoel zit in een soort open cabine met aan de voorzijde twee armen die ruimte bieden aan drie monitors, en voor je is er ruimte voor je toetsenbord en muis. Als je er inzit, vergeet je de wereld om je heen en is het escapisme compleet.


De Acer Thronos is een indrukwekkend gevaarte van 1,60 meter hoog en 1,60 lang, en weegt meer dan 200 kilo.

Er waren natuurlijk nog veel meer interessante nieuwe producten te zien op de IFA. Reviews daarvan zul je ook tegenkomen in c’t magazine.

Voor achtergronden, reviews en meer informatie over de nieuwste ontwikkelingen op IT-gebied, lees je c't 06/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

Microsoft maakt Windows 11 installatie met een lokaal account lastiger

Microsoft maakt het steeds moeilijker om een installatie van Windows 11 met een lokaal account uit te voeren. Zo hebben zij nu een populaire manier om...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er