ICT-bedrijven de dupe van coronacrisis

Redactie
0

Het klinkt nogal tegenstrijdig. We maken massaal veel vaker gebruik van internetverbindingen en toch gaat het de ICT-bedrijven door de coronacrisis bepaald niet voor de wind. Sinds enkele maanden is het aantal thuiswerkers behoorlijk toegenomen en je zou dus verwachten dat er ook meer behoefte bestaat aan oplossingen voor allerlei ICT-vraagstukken. De cijfers wijzen echter iets anders uit. Het gaat juist slecht in de sector. De ICT-bedrijven zijn ook de dupe van de coronacrisis.

Hoe komt dat?

ICT-bedrijven zijn afhankelijk van de opdrachten die ze krijgen van hun klanten. Uit een eerste inventarisatie van de situatie is duidelijk geworden dat er bij die klanten kennelijk momenteel andere prioriteiten worden gesteld. Opdrachten worden uitgesteld en in sommige gevallen zelfs helemaal geannuleerd. Ook zijn er opdrachtgevers die door de coronacrisis in financiële moeilijkheden zijn geraakt. Zij kunnen de openstaande facturen niet meer betalen en vragen om uitstel van betaling. Dat heeft er inmiddels toe geleid dat ICT-bedrijven op hun beurt ook weer in financiële problemen komen. Het is de bekende kettingreactie die je in crisistijden overal ziet opduiken.

Branchevereniging NLdigital heeft onderzoek gedaan en concludeert het volgende:

● Bij meer dan de helft van de respondenten zijn de inkomsten nu al lager

● Bij acht van de tien bedrijven is sprake van opdrachten die worden uitgesteld

● Pas in het vierde kwartaal wordt een licht herstel van de situatie voorzien

Een uitzondering op bovenstaande cijfers vormen de bedrijven die gespecialiseerd zijn in het inrichten van thuiswerkplekken en bedrijven die bepaalde diensten aanbieden die voor de thuiswerkers interessant zijn. Bij een vijfde van deze bedrijven is het aantal opdrachten fors gestegen. In zekere zin geldt dit ook voor de providers. Mensen die voor het eerst thuis aan het werk gaan en via het internet communiceren met hun collega’s, gaan kritischer kijken naar hun internetverbinding. Dat leidt er in veel gevallen toe dat ze online de prijzen van internet vergelijken en van aanbieder wisselen.

Een thuiswerker heeft welbeschouwd eigenlijk niet zo veel faciliteiten nodig. Een goede pc of laptop, goedkoop internet, betrouwbare systemen om computervirussen buiten de deur te houden, een camera om te kunnen videobellen en uiteraard een goede kop koffie of thee. Dan kom je al een heel eind. Overigens verwachten ondernemers in de ICT-sector op de lange termijn serieuze problemen door de coronacrisis. Een meerderheid van de bedrijven denkt het niet zonder financiële overheidssteun te kunnen redden.

Lees uitgebreide achtergrondinfo op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Bestel nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Windows Terminal Preview 1.21 biedt bufferherstel en virtueel notitieblok

Microsoft heeft de nieuwe Windows Terminal Preview 1.21 uitgebracht na ruim drie maanden. Deze preview introduceert nieuwe en experimentele functies v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er