Hoe richt ik een serverkast in?

Blog
0

Dit is een veelgestelde vraag van ondernemers die overwegen om hun datamanagement in huis te gaan beheren. Of door startende ondernemers die twijfelen om alles in de cloud te doen of zelf de dataopslag te gaan regelen. Hoe richt ik een serverkast in?Het inrichten van een serverkast hoeft geen moeilijke taak te zijn als je je er van tevoren goed in verdiept. Het is wel essentieel om te weten hoe een serverrack ingericht dient te worden om de risico van hardware schade zo laag mogelijk te houden. Hieronder een aantal tips waar je op kan letten met de inrichting.

Waarom zou je een server rack kopen?

Het gebeurt vaak dat een kleine onderneming begint met het plaatsen van de netwerkapparatuur op een bureau of een simpele plank. Er wordt op dat moment nog geen rekening gehouden met eventuele uitbreidingen van het netwerk.

Waarom zou je dan een server rack kopen?

Als dan het bedrijf een snelle groei doormaakt, is het erg omslachtig om de hardware alsnog te moeten verplaatsen naar een server rack. Daarnaast is het niet verstandig om de server zo open en bloot te plaatsen, want dat maakt het systeem extra gevoelig voor vuil of fraude/diefstal.

Het advies is dan ook om meteen aan het begin een kleine investering te doen en goede serverkasten aan te schaffen. Het is iets duurder in aanschaf, maar deze kosten ga je later terug verdienen omdat alles makkelijker te beheren valt.

Voor de installatie

Het is erg belangrijk om de volgende punten goed te plannen voordat je met het inrichten begint.

  • Zorg dat je de juiste dimensies weet. De breedte is vaak 19 inch, maar de hoogte en diepte zijn variabeler. Gelukkig zijn de rails en de legborden vaak verstelbaar. Let hier wel dus wel goed op.
  • Waar komt de server te staan en hoe regelen we de koeling van die ruimte? Het is erg belangrijk dat een serverruimte goed koel wordt gehouden.
  • Hoe gaan we om met alle kabels? Er zullen veel kabels binnenkomen en uit gaan. Denk goed na over je kabelmanagement voordat je begint met installeren.
  • Welke veiligheidsmaatregelen moeten we aanhouden en hoe gaan we om met brandgevaar?
  • Denk hier bij aan zowel cybersecurity als aan de veiligheid van de fysieke ruimte.

De installatie

De volgende stappen worden doorlopen bij het inrichten van een serverkast.

  1. Plaats eerst alle rails in het server rack. Zorg dat je goed de juiste dieptes en hoogtes weet.
  2. Met de binnenrails kunnen servers makkelijk in de server kast geplaatst worden.
  3. Gebruik legborden voor het aansluiten van apparatuur dat geen 19 inch profiel heeft. Zoals wifi routes en externe harde schijven.
  4. Gebruik de kabeldoorvoer waar die voor gemaakt is. En gebruik aan de achterkant kabelgoten en kabelbinders.

Hopelijk heb je nu voldoende handvatten die je helpen bij het inrichten van jouw serverkast. Heel veel succes!

Deel dit artikel

Lees ook

Bestel nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Windows Terminal Preview 1.21 biedt bufferherstel en virtueel notitieblok

Microsoft heeft de nieuwe Windows Terminal Preview 1.21 uitgebracht na ruim drie maanden. Deze preview introduceert nieuwe en experimentele functies v...

0 Praat mee