High-tech gieren tegen illegale vuilstort

Noud van Kruysbergen
0

GierGedresseerde gieren moeten in en rond Lima, de hoofdstad van Peru, illegale vuilstortplaatsen opsporen. Daartoe worden de vogels voorzien van een GPS-ontvanger en een camera.

Bij het project Gallinazo Avisa worden de high-tech gieren getraind en op een rondvlucht over Lima gestuurd. De in Peru inheemse vogels zijn sowieso al regelmatige bezoekers van vuilnisbelten (zoals bij ons de meeuwen) en kunnen met hun uitrusting de vuilnisbelten in kaart brengen. Bij terugkomst leveren ze dan het beeldmateriaal en de bijbehorende geodata. De website van het project laat zien waar de gieren op een bepaald moment rondvliegen. Er doen momenteel tien gieren mee aan het project.

Per dag produceert de miljoenenstad Lima zo’n 6000 ton afval, waarvan 96 procent op regulieren vuilnisbelten terechtkomt en de rest illegaal gedumpt wordt. Het project moet in eerste instantie twee jaar duren. De gierenpatrouille zou zijn eerste successen al geboekt hebben.

gier2

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

De nieuwe Intel Core i9-14900KS is uitgebracht en per direct verkrijgbaar

Als je bezig bent met een nieuwe pc samenstellen en graag de snelste desktopprocessor van Intel wilt, dan kun je nu kiezen voor de nieuwe Intel Core i...

PSV – FC Twente live kijken? Dit is hoe je deze wedstrijd gratis kunt kijken

De wedstrijd tussen PSV en FC Twente staat voor de deur: vanavond om 20:00 uur strijden de koploper en nummer 2 van de Eredivisie tegen elkaar. Wil je...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er