macOS High Sierra: nieuwe bestandssysteem APFS verplicht

Redactie
0

Apple-gebruikers krijgen in de definitieve versie van High Sierra tijdens het installeren geen keus: de systeemschijf van hun computer zal van HFS+ naar Apples nieuwe bestandssysteem APFS overgezet worden – tenminste bij Macs met een ssd.

APFS

Op de iPhone en iPad draait APFS al sinds iOS 10.3.

Dit schrijft Apple in een supportdocument dat over de overgang naar APFS gaat en vorige week nog werd bijgewerkt. Daarin staat dat Apple File System het standaard bestandssysteem in macOS High Sierra voor Macs met flashmedia is. “When you upgrade to macOS High Sierra, systems with all flash storage configurations are converted automatically.” Een zogenaamde opt-out voor dat proces is volgens Apple expliciet niet mogelijk – HFS+ kun je standaard dus niet houden. In alle huidige MacBooks en de Mac Pro zitten ssd’s. Heb je een computer met een gewone harde schijf of met een combinatie van ssd en harde schijf (Fusion Drive), zoals bij een iMac of Mac mini, dan blijf je wat de automatische omzetting betreft (vooralsnog) buiten schot. High Sierra zal in september officieel gereleased worden.

iOS al eerder over naar APFS

Apple heeft bij iOS al eerder een automatische conversie van HFS+ naar APFS uitgevoerd, namelijk bij iOS 10.3 afgelopen voorjaar. Het besturingssysteem van de iPhone en iPad is echter veel meer afgeschermd dan dat van de Mac. Daarom was daar het risico dat het tot fouten zou leiden relatief laag. De conversie verliep dan over het algemeen ook foutloos.

Experts: geen dringende reden voor de conversie

Bestandssysteemexperts zoals Mike Bombich, de ontwikkelaar van de bekende back-upsoftware Carbon Copy Cloner, hadden al voor een te snelle overstap naar de Mac gewaarschuwd. Gebruikers zouden het onder APFS op de lange termijn wel beter hebben. Voor de gemiddelde gebruiker is er echter geen reden om haast te maken met een overstap naar het nieuwe bestandssysteem.

In zijn supportdocument schrijft Apple dat Macs met HFS+, waarop macOS 10.12.6 of hoger draait, APFS-volumes zullen kunnen lezen en schrijven. Denk bijvoorbeeld aan usb-sticks met APFS. Computers met macOS El Capitan of ouder kunnen dat niet. Ook onder Windows kunnen er problemen ontstaan. Draait zo’n systeem op de Mac via Boot Camp , dan kunnen APFS-volumes met Windows niet gelezen of geschreven worden. File-sharing-diensten draaien op APFS-volumes bovendien niet meer via het oude Apple-protocol AFP. Alleen SMB en NFS worden ondersteund. Ook remote Time Machine-back-ups zijn alleen nog via SMB te benaderen.

Deel dit artikel

Lees ook

Één jaar lang korting op internet en tv met deze Odido aanbieding

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

Flipper Zero firmware 1.0 is uit en dit moet je erover weten

De Flipper Zero wordt volwassen: firmware 1.0 introduceert tal van nieuwe functies en zorgt voor een veel langere batterijduur. Met name de gebruiksvr...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er