High-end laptop kiezen: Asus ZenBook Pro 15 UX580 of MacBook Pro?

Redactie
0

Oudere versies van Windows deden op veel punten onder voor macOS en bij laptops was ook de hardware vaak minder goed afgewerkt. Tegenwoordig zijn er Windows-laptops die niet onderdoen voor MacBooks. Daarom is het ook interessant om een nieuwer topmodel met Windows, zoals de Asus ZenBook Pro 15 UX580 te vergelijken met de MacBook Pro. Die stond immers altijd bekend als het toppunt van een mobiele workstation.

Asus ZenBook Pro 1

Afmetingen en gewicht

We beginnen met een vergelijking van afmetingen, gewicht en uiterlijk. Wat de afmetingen betreft zijn de apparaten nagenoeg identiek. De MacBook Pro is 1,55 cm dik, 24,07 cm diep en 34,93 cm breed; daar past een 15,4-inch scherm in. De Asus is een fractie forser: 1,89 cm dik, 24,1 cm diep en 36,5 cm breed. Maar die extra ruimte wordt goed benut, want het scherm van de ZenBook Pro meet 15,6 inch. Het gewicht scheelt nauwelijks: 1,83 kg (MacBook Pro) versus 1,88 kg (ZenBook Pro). Wel heb je bij de MacBook Pro meer keuze qua kleuren. Je kunt kiezen tussen zilver en spacegrijs, de Asus is er alleen in ‘Deep Dive Blue’.

Het scherm

De goedkoopste uitvoeringen van de ZenBook Pro hebben een full-hd scherm en die resolutie is eigenlijk niet meer van deze tijd. Asus verhelpt dit gebrek in een (optionele) upgrade. Daarbij krijg je namelijk in plaats van een full-hd-scherm een 4K-scherm met 3840 × 2160 pixels. Dat zijn heel wat meer pixels dan de 2880 × 1800 pixels van de MacBook Pro.

ScreenPad

De MacBook Pro heeft de zogeheten Touch Bar boven het toetsenbord. Met dat langwerpige touchscreen voer je snelle acties uit, al naargelang welk programma je op dat moment geopend hebt. Asus gaat nog een (of zelfs meerdere) stappen verder. Op de ZenBook Pro 15 heb je een compleet scherm in het trackpad zitten, de ScreenPad! Dat kun je niet alleen gebruiken om snelle functies weer te geven, in de Screen Extender-modus krijg je echt een tweede scherm in je trackpad. Dat is bijvoorbeeld praktisch om altijd een preview-venster of je mailbox in de gaten te houden, zonder dat dit ruimte opslokt op je hoofdscherm. Ergonomisch is de positie van de ScreenPad ook prettiger omdat je niet over je toetsenbord heen hoeft te reiken.

Processor en opslag

Hoe zit het met de specificaties van de Asus in vergelijking met de MacBook? Een basis ZenBook Pro begint met een Intel Core i5 quad-core processor met 2,4 GHz. Interessanter zijn de twee betere configuraties, met een Core i7 2,2 GHz 6-core of een Core i9 2,9 GHz 6-core. Dat zijn krachtige processors, maar de MacBook Pro heeft toch net wat snellere rekenunits. Je krijgt standaard een Core i7 2,6 GHz 6-core en de beste versie heeft een Core i9 2,4 GHz 8-core.

Qua opslag beginnen beide apparaten met een 256 GB ssd. De MacBook Pro rust je desgewenst met 4 TB uit, de Asus ZenBook Pro stopt bij 1 TB. Ook wat het werkgeheugen betreft, wint de MacBook Pro. Deze heeft 16 of 32 GB RAM, bij de Asus zijn dat er 8 of 16 GB.

Grafische prestaties

De grafische kaart is wat moeilijker te vergelijken. De Asus heeft standaard een GeForce GTX 1050 Ti. Volgens de benchmarks van het doorgaans betrouwbare Notebookcheck is deze kaart sneller dan alle mogelijke gpu-opties van de MacBook Pro (AMD Radeon RX 555X, 560X, Vega 16), op de Radeon Vega 20 na. Voor die laatste betaal je dan wel de hoofdprijs. De ZenBook Pro lijkt op dit punt dus de beste keuze.

Aansluitingen

De MacBook Pro heeft vier Thunderbolt 3-aansluitingen. Die zijn snel en ondersteunen redelijk wat accessoires, maar het is jammer dat je voor veel apparatuur toch aangewezen bent op adapters. De Asus is op dat punt een stuk flexibeler. Je hebt twee Thunderbolt 3-aansluitingen, maar daarnaast ook twee gewone usb 3-poorten, een keer hdmi en een microSD-kaartlezer. Dat is een stuk veelzijdiger dan de MacBook Pro en bespaart gesleep met dongles.

Conclusie

De Asus ZenBook Pro is een van de krachtigste Windows-laptops, en kan het op veel punten opnemen tegen de MacBook Pro. Op het gebied van grafische prestaties en aansluitingen wint hij het zelfs van Pro-broer van Apple. Qua processor en opslagruimte kun je bij de MacBook Pro een krachtiger systeem samenstellen, als je daarvoor in de buidel tast. De ZenBook Pro 15 is dan ook wat goedkoper dan de MacBook Pro, in sommige configuraties zelfs behoorlijk goedkoper. Ben je niet gehecht aan macOS en Apple, is de Asus dus het overwegen waard.

Lees uitgebreide achtergrondinfo en workshops in c't 05/2024

Meer over

Notebooks

Deel dit artikel

Lees ook

Bestel nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Windows Terminal Preview 1.21 biedt bufferherstel en virtueel notitieblok

Microsoft heeft de nieuwe Windows Terminal Preview 1.21 uitgebracht na ruim drie maanden. Deze preview introduceert nieuwe en experimentele functies v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er