Het wordt menens met de FairPhone

Redactie
0

Bijna drie jaar lang werkt de Nederlandse start-up FairPhone nu al aan zijn gelijknamige smartphone. Het doel van faire IT-productie is dat alle benodigde grondstoffen duurzaam gewonnen worden en niet bijvoorbeeld bijdragen aan de financiering van burgeroorlogen. Ook de arbeidsomstandigheden moeten in alle productiestappen fair zijn. Dat doel lijkt vrijwel onhaalbaar.

De FairPhone moet in ieder geval eerlijker worden dan andere smartphones. Nu wordt het menens voor het project. De productie kan beginnen als er minstens 5000 apparaten zijn voorbesteld, zo laat FairPhone weten.

Eerst moeten de potentiële kopers beslissen hoe de telefoon eruit moet zien. Daarvoor is een poll online gezet. Vanaf half mei wil FairPhone beginnen met de voorbestellingen. De eerste kans is voor geïnteresseerden die ingeschreven staan op de FairPhone-mailinglist. Een week later gaat de inschrijving open voor iedereen. Als je in de eerste maand van de campagne koopt, moet je een speciale uitvoering van de telefoon krijgen.

De FairPhone kost 325 euro. Er zijn maar weinig specificaties bekend. Hij heeft een 4,3″-display en twee simslots. Hij draait onder Android 4.1 (Jelly Bean), maar dankzij roottoegang kunnen kopers ook andere besturingssystemen installeren.

Naar eigen zeggen heeft FairPhone 5000 voorbestellingen nodig om te kunnen beginnen met de massaproductie. Die moet in juni beginnen bij een Chinese fabrikant. De komende weken wil het bedrijf meer informatie verstrekken over de productie, de specificaties en de gebruikte materialen.

De FairPhone is geen compleet nieuw ontwerp, maar een aanpassing van een bestaande smartphone. Het verschil zit hem in de gebruikte materialen. Het tantaal voor de condensators komt bijvoorbeeld uit een mijn in Kongo die het certificaat ‘conflictvrij’ heeft gekregen volgens de OECD-richtlijn. Dat betekent dat milities niet profiteren van het ontginnen van de grondstof. Ook het tin in de FairPhone komt uit een conflictvrije mijn in Kongo.

In de komende c’t magazine nr. 7-8 besteden we uitgebreid aandacht aan dit project.

Deel dit artikel

Lees ook

Ontdek de KPN Aanbieding voor gratis TV Kijken of een €250 cadeaubon

Vrij recent hadden we nog twee artikels geschreven over de KPN inflatiecorrectie 2023 en Ziggo inflatiecorrectie 2023. De prijsverhogingen van deze tw...

Met deze nieuwe Ziggo aanbieding wil de provider nieuwe klanten werven

Enige tijd geleden schreven we al over de KPN inflatiecorrectie 2023 en Ziggo inflatiecorrectie 2023 die niet bij iedereen in de smaak was gevallen. T...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er