Ruimtesonde schiet krater in asteroïde

Daniel Dupré
0

De ruimtesonde Hayabusa 2 heeft de tot nu toe riskantste deel van zijn missie volbracht. Het ruimtevaartuig van de Japanse ruimteorganisatie Jaxa heeft een krater in de asteroïde Ryugu geslagen. Het bodemmateriaal dat daarbij vrij is gekomen moet de sonde opscheppen om mee terug te nemen naar aarde.

De Japan Times bericht dat de Hayabusa 2 een meegenomen projectiel, de “small carry-on impactor” (SCI), heeft losgekoppeld. Deze SCI bestond uit een soort grote koperen kogel en explosieven, die toen de sonde zich eenmaal veilig naar de andere kant van de asteroïde had verplaatst, via een getimede ontsteking tot ontploffing werden gebracht. Hierdoor werd het koperen lichaam op een afstand van 500 meter op de asteroïde afgevuurd.

 

Ryugu

De afbeelding toont hoe de Hayabusa 2 de small carry-on impactor (SCI) ontkoppelt. Deze heeft vervolgens een krater op de asteroïde Ryugu geslagen. (Bron: Jaxa)

 

De krater zal naar verwachting tien meter groot zijn, indien de bodem van de asteroïde uit zandachtig materiaal bestaat. Indien de bodem uit gesteente bestaat, zal de krater ongeveer drie meter groot zijn. De sonde zal monsters van het ‘verse’ opgespat materiaal uit het binnenste van de asteroïde meenemen naar aarde. Naar verwachting bevat de asteroïde water en organisch materiaal dat de bouwstenen van ons zonnestelsel heeft gevormd.

 

Meer wetenschappelijk nieuws lees je ook in c't 05/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

NordVPN aanbieding: dit is dé deal die jij nodig hebt van deze VPN-dienst

Ben je op zoek naar een goede NordVPN aanbieding? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Wij hebben dé deal voor jou gevonden voor NordVPN die je via de ...

Met deze nieuwe Ziggo aanbieding hoopt de provider op nieuwe klanten

Vorig jaar schreven we al over zowel de KPN inflatiecorrectie 2023 als de Ziggo inflatiecorrectie 2023 die niet bij iedereen in de smaak was gevallen....

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er