De ruimtesonde Hayabusa 2 heeft de tot nu toe riskantste deel van zijn missie volbracht. Het ruimtevaartuig van de Japanse ruimteorganisatie Jaxa heeft een krater in de asteroïde Ryugu geslagen. Het bodemmateriaal dat daarbij vrij is gekomen moet de sonde opscheppen om mee terug te nemen naar aarde.
De Japan Times bericht dat de Hayabusa 2 een meegenomen projectiel, de “small carry-on impactor” (SCI), heeft losgekoppeld. Deze SCI bestond uit een soort grote koperen kogel en explosieven, die toen de sonde zich eenmaal veilig naar de andere kant van de asteroïde had verplaatst, via een getimede ontsteking tot ontploffing werden gebracht. Hierdoor werd het koperen lichaam op een afstand van 500 meter op de asteroïde afgevuurd.
De krater zal naar verwachting tien meter groot zijn, indien de bodem van de asteroïde uit zandachtig materiaal bestaat. Indien de bodem uit gesteente bestaat, zal de krater ongeveer drie meter groot zijn. De sonde zal monsters van het ‘verse’ opgespat materiaal uit het binnenste van de asteroïde meenemen naar aarde. Naar verwachting bevat de asteroïde water en organisch materiaal dat de bouwstenen van ons zonnestelsel heeft gevormd.