Gstreamer 1.0 is klaar

Redactie
0

Het Gstreamer-project heeft gisteren versie 1.0 van het cross-platform multimedia-framework Gstreamer uitgebracht. De nieuwe softwareversie is op een aantal punten flink op de schop genomen. Het belangrijkste doel was om het framework beter geschikt te maken voor embedded toepassingen. Door sommige aanpassingen zouden ook de videoversnellingsfuncties van moderne grafische chips beter worden benut. Wie meer wil weten over Gstreamer en dan in het bijzonder over de nieuwe versie zou eigenlijk de keynote van de onlangs gehouden Gstreamer Conference 2012 moeten bekijken. Een video hiervan staat online. Meer achtergrondinformatie kun je bovendien vinden in twee artikelen op LWN.net (1, 2).

De ABI (Application Binary Interface) en API (Application Programming Interface) van Gstreamer 1.0 zijn incompatibel met de interfaces van de zeven jaar geleden geïntroduceerde versiereeks 0.10, die lange tijd door Gnome, maar ook door KDE’s multimedia-framework Phonon of Maemo-smartphones van Nokia werd gebruikt. De Porting Guide vertelt hoe je applicaties naar de nieuwe versie kunt porten.

De belangrijkste onderdelen en applicaties van het nog deze week verwachte Gnome 3.6 zullen de nieuwe Gstreamer-generatie gebruiken. Gnome 3.6 zal naar verwachting in de herfst zijn opwachting maken in Linux-distributies als Fedora 18 en Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal). Omdat de Gstreamer-releases 0.10 en 1.0 parallel te installeren zijn, zullen de distributies voor nog niet geporte applicaties de oudere Gstreamer-generatie meeleveren.

Deel dit artikel

Lees ook

Windows 11 Unified Update Platform geïntroduceerd door Microsoft

Op 28 maart gaat Microsoft het "Unified Update Platform" gebruiken voor Windows 11. Dit platform zorgt ervoor dat gebruikers minder gegevens hoeven te...

Windows 11 opstartproblemen door alternatieve desktop GUI-software

Microsoft waarschuwt dat Windows 11 mogelijk niet meer kan opstarten nadat updates zijn geïnstalleerd voor Windows 11 22H2, als er GUI-software aanwez...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er