Gstreamer 1.0 is klaar

Redactie
0

Het Gstreamer-project heeft gisteren versie 1.0 van het cross-platform multimedia-framework Gstreamer uitgebracht. De nieuwe softwareversie is op een aantal punten flink op de schop genomen. Het belangrijkste doel was om het framework beter geschikt te maken voor embedded toepassingen. Door sommige aanpassingen zouden ook de videoversnellingsfuncties van moderne grafische chips beter worden benut. Wie meer wil weten over Gstreamer en dan in het bijzonder over de nieuwe versie zou eigenlijk de keynote van de onlangs gehouden Gstreamer Conference 2012 moeten bekijken. Een video hiervan staat online. Meer achtergrondinformatie kun je bovendien vinden in twee artikelen op LWN.net (1, 2).

De ABI (Application Binary Interface) en API (Application Programming Interface) van Gstreamer 1.0 zijn incompatibel met de interfaces van de zeven jaar geleden geïntroduceerde versiereeks 0.10, die lange tijd door Gnome, maar ook door KDE’s multimedia-framework Phonon of Maemo-smartphones van Nokia werd gebruikt. De Porting Guide vertelt hoe je applicaties naar de nieuwe versie kunt porten.

De belangrijkste onderdelen en applicaties van het nog deze week verwachte Gnome 3.6 zullen de nieuwe Gstreamer-generatie gebruiken. Gnome 3.6 zal naar verwachting in de herfst zijn opwachting maken in Linux-distributies als Fedora 18 en Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal). Omdat de Gstreamer-releases 0.10 en 1.0 parallel te installeren zijn, zullen de distributies voor nog niet geporte applicaties de oudere Gstreamer-generatie meeleveren.

Deel dit artikel

Lees ook

Microsoft maakt Windows 11 installatie met een lokaal account lastiger

Microsoft maakt het steeds moeilijker om een installatie van Windows 11 met een lokaal account uit te voeren. Zo hebben zij nu een populaire manier om...

Medion kondigt de nieuwe SPRCHRGD 14 S1 Elite AI-laptop aan

Medion introduceert de SPRCHRGD 14 S1 Elite AI-laptop. Volgens de fabrikant biedt deze nieuwe AI-laptop geavanceerde functies dankzij een efficiënte Q...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er