Google wil FTP uit Chrome verwijderen

Noud van Kruysbergen
0

Toekomstige Chrome-versies zullen geen FTP meer ondersteunen. De ontwikkelaars willen van het onveilige protocol af. En daarnaast gebruikt amper iemand het nog.

De Google-ontwikkelaars van de browsers Chrome willen in een toekomstige versie de implementatie van het FTP-protocol verwijderen. Als reden voor die stap noemen ze de onveilige architectuur van het protocol en het lage aantal gebruikers.

Verouderd protocol, onveilig, zonder gebruikers

Google-softwareontwikkelaar Justin Tervay stelt in een discussiegroep van de Blink-ontwikkelaars (de HTML-render-engine van het onderliggende Chromium-project) voor om de ondersteuning voor het verouderde FTP-protocol uit de browser te verwijderen. In een wat uitvoerig document verheldert hij dat idee: FTP is een onveilig protocol, en het loont niet om de versleutelde variant FTPS in Chrome te implementeren. In plaats daarvan moet de FTP-ondersteuning gewoon verdwijnen. Chrome zal dan niets meer met de url’s ftp:// meer kunnen – maar in plaats daarvan moet de browser naar de sie Software verwijzen, die zich bij het besturingssysteem van de betreffende gebruiker om die resource bekommert. Omdat dit ook weer Chrome zelf zou kunnen zijn, moet men nog over een oplossing voor die situatie bedenken, aldus Tervay.

Wat de gevolgen van die stap zullen zijn is nog niet helemaal duidelijk. Andere browsers blijven FTP waarschijnlijk gewoon ondersteunen. Softwareontwikkelaars wordt aangeraden het downloaden van bestanden van een webserver beter via HTTP of HTTPS te realiseren. Maar in een week tijd werd bij de stabiele Chrome-versie van Windows maar door 0,1 procent van de gebruikers FTP gebruikt.

Gebruikers die scripts voor een automatische proxy-instelling (PAC-Scripts) via FTP downloaden, moeten wel anders gaan werken. In Chrome 72 zijn ook al wat features rondom het FTP-protoco verwijderd, beargumenteerd, Tervay (“fetching document subresources over FTP” en “rendering FTP resources”). FTP is als downloadmethode in het algemeen op zijn retour, zeker omdat de broncode van de Linux-kernel dat protocol niet meer heeft. De website kernel.org werkt sinds 2017 al zonder FTP.

 

c't magazine nov/2021

Meer over

Chrome

Deel dit artikel

Lees ook

Bitcoin kopen: wanneer is dit een goed moment?

Beleggers raken steeds meer geïnteresseerd in crypto valuta. Daardoor wordt het ook voor de ‘gewone mens’ interessanter om hier in te handelen. Maar w...

Microsoft toont truc om Windows 11 geïnstalleerd te krijgen

Microsoft beschrijft een truc hoe Windows 11 geïnstalleerd kan worden op computers met hardware die eigenlijk niet ondersteund wordt. Tegelijkertijd w...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er