Google Maps terug in de App Store

Redactie
0

Sinds donderdagmorgen heeft Google in de App Store van Apple weer een gratis kaarten-app voor iPhone en iPod touch. De functies van deze Google Maps komen grotendeels overeen met die van de Android-versie, maar spraakinvoer en de mogelijkheid om kaarten lokaal op te slaan voor offline-gebruik ontbreken. Turn-by-turn-navigatie (bètaversie) inclusief gesproken aanwijzingen zit er wel in. Deze heeft net als de Kaarten-app van Apple een internetverbinding nodig. Verkeergegevens, volgens Google geanonimiseerd, helpen bij de verkeersprognoses. Je kunt kiezen uit routeberekeningen voor auto’s, voetgangers en openbaar vervoer. In meer dan 500 steden geeft Google Maps niet alleen de haltes, maar ook de vertrektijden van bussen en treinen.

Met StreetView kun je virtueel door straten rijden en 360-graden-panorama’s van gebouwen en bezienswaardigheden bekijken. Volgens Google is er meer dan 8 miljoen kilometer in meer dan 3000 steden in 45 landen gefotografeerd.

In de kaarten zouden 80 miljoen ‘Points of Interest’ verwerkt zijn. Je kunt restaurants, supermarkten en huisartspraktijken op de kaart of in een lijst laten weergeven. Verder biedt de app nog extra details als foto’s – bij meer dan 100.000 gebouwen ook van binnen – ervaringen van gebruikers, postadressen en afstanden. Telefoonnummers kun je aantikken om te bellen. Als je bij Google bent ingelogd, kun je je zoekopdrachten vanuit de history opnieuw gebruiken, ook vanaf andere apparaten.

De bediening is voor iOS-gebruikers hier en daar wat ongewoon: in plaats van duidelijke knoppen zijn er tweekleurige vlakken met een dun randje. In tegenstelling tot de Kaarten van Apple kun je geen adressen uit je Contacten-app oproepen en weergeven. In plaats daarvan zoekt Google Maps adressen in zijn eigen database. Google roept de gebruikers op om voorstellen tot verbetering tot doen en daarom zouden zulke functies nog in de app terecht kunnen komen.

Het kaartenmateriaal komt overeen met de uit de browser bekende webdienst Google Maps en is gebaseerd op compacte en traploos schaalbare vectorgegevens, zoals Google die ook in zijn eigen Android-App gebruikt. Tot en met iOS 5 moesten iPhone- en iPad-gebruikers genoegen nemen met rafelige bitmaps. Dat en het feit dat Google aan iOS-gebruikers tot voor kort geen  turn-by-turn-navigatie aanbood, waren blijkbaar de belangrijkste redenen dat Apple in iOS 6 voor een eigen app koos. Die zorgde aanvankelijk voor veel kritiek, ondat die kaarten nog veel fouten bevatten. Apple-baas Tim Cook heeft dan ook publiekelijk zijn verontschuldigingen aangeboden. Ook Google zegt ‘we zijn niet perfect’.  Het bedrijf maakt het de gebruikers echter makkelijker fouten te corrigeren. Als je met je telefoon schudt, kun je een fout met één tik melden. Volgens Google worden de kaarten tienduizenden keren per dag ververst.

De navigatiefunctie in Google Maps voor iOS is nog gekwalificeerd als 'bèta'.

Ontwikkelaars kunnen Maps met een SDK in hun eigen apps integreren. Google Maps is beschikbaar in 29 talen, waaronder Nederlands. Of en wanneer er een speciale versie voor de iPad volgt, is op dit moment nog niet duidelijk.

Deel dit artikel

Lees ook

Met deze Odido aanbieding ontvang je tot tien maanden lang dikke korting

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

Windows 11 24H2 Release Preview opnieuw beschikbaar zonder Recall

Microsoft onderbrak verrassend de distributie van de Release Preview van Windows 11 24H2 afgelopen week. Nu is de Windows 11 24H2 Release Preview weer...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er