Google Docs wordt programmeerbaar

Daniel Dupré
0

Google voorziet zijn online tekstverwerkingsprogramma Google Docs van een programmeerinterface. Via deze REST-API kunnen ontwikkelaars softwarematig documenten genereren, wijzigen en uitlezen. Voorbeeldcode en bibliotheken stelt Google beschikbaar voor Java, Node.js, Python, PHP, .NET, Go en Ruby, en voor een webapplicatie die vanuit de browser kan worden gebruikt.

Je kunt dan via de bijvoorbeeld rekeningen en andere seriebrieven genereren, waarbij een database of een Google Tabel de gegevens aanlevert. Tot nu toe had je add-ons van derden nodig om  seriebrieven te maken. Omdat het importeren en exporteren van inhoud mogelijk is, kunnen gebruikers Google Docs nu feitelijk als Content Management Systeem gebruiken en daarbij van de teamworkmogelijkheden van Google Docs profiteren. Je kun met de API ook workflows opzetten. Hier profiteren ook zakelijke omgevingen van bij het opstellen van documenten.

Het is eigenlijk verrassend dat Google zo lang gewacht heeft met het uitbrengen van de API. Van de API voor het spreadsheetprogramma Google Sheets is inmiddels al versie 4 verschenen, en ook voor het presentatieprogramma Google Slides is er al meer dan twee jaar een API beschikbaar.

Herbert Braun

Meer interessante achtergrondartikelen lees je in c't 05/2024

Meer over

Google

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Pizza-avond met de c’t-redactie

Meld je aan voor de pizza-avond met de c’t-redactie

Flink besparen op internet en tv met deze Delta aanbieding voor glasvezel

Heb jij of wordt er binnenkort glasvezel van Delta bij jou aangelegd? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Delta heeft momenteel een leuke aanbieding w...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er