VN-Veiligheidsraad wil onderzoek doen naar mogelijke gevaren van AI

Elwin Hodžić
1

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft het voornemen om experts en de secretaris-generaal te raadplegen omtrent de potentiële toepassingen en gevaren van kunstmatige intelligentie (AI).

VN-Veiligheidsraad wilt onderzoek doen naar mogelijke gevaren van AI

De politieke erkenning van eventuele gevaren van AI

Op 18 juli zal er een bijeenkomst plaatsvinden bij de VN-Veiligheidsraad, op initiatief van Groot-Brittannië, waarbij experts en de secretaris-generaal worden gehoord om de mogelijke gevaren van AI te bespreken. Deze stap toont aan dat het onderwerp nu het hoogste niveau van de politiek heeft bereikt. VN-secretaris-generaal António Guterres zal naar verwachting commentaar geven en heeft onlangs opgeroepen tot de oprichting van een internationale toezichthoudende autoriteit om de risico’s van AI aan te pakken.

Internationale zorgen

De VN-Veiligheidsraad heeft gereageerd op de alarmerende waarschuwingen van experts en professionals uit de AI-industrie. Een maand geleden hebben honderden verantwoordelijken uit de AI-sector en deelnemers aan het onderzoek een verklaring ondertekend waarin wordt gewaarschuwd voor de potentiële gevaren van AI voor de mensheid. Ze dringen erop aan dat het verminderen van het risico dat AI ons zou kunnen uitroeien wereldwijd wordt aangepakt en dat dezelfde prioriteit te geven als andere belangrijke maatschappelijke risico’s, zoals pandemieën en nucleaire oorlogen. Hoewel de precieze bedreigingen niet expliciet worden genoemd, is het duidelijk dat er een urgentie is om actie te ondernemen.

Het belang van samenwerking

Barbara Woodward, de Britse ambassadeur bij de VN, heeft opgeroepen tot samenwerking tussen staten om de enorme kansen en gevaren van AI te beheersen. Ze benadrukt dat dit een wereldwijde inspanning vereist. AI heeft het potentieel om VN-ontwikkelingsprogramma’s te ondersteunen, vredesmissies te vergemakkelijken, conflicten te voorkomen en humanitaire hulp te verbeteren. Het kan zelfs de kloof tussen ontwikkelde en ontwikkelingslanden helpen verkleinen. Echter, tegelijkertijd moeten de risico’s en gevaren die AI met zich meebrengt serieus worden genomen.

De rol van de VN-Veiligheidsraad

Met de aankondiging van deze bijeenkomst in New York heeft de VN-Veiligheidsraad het onderwerp AI naar het hoogste orgaan van de internationale politiek gebracht. Deze stap is een reactie op de groeiende bezorgdheid binnen de branche en benadrukt de noodzaak van wereldwijde samenwerking om de risico’s van AI aan te pakken. De experts en VN-functionarissen die gehoord zullen worden tijdens de bijeenkomst zullen waardevolle inzichten bieden over de mogelijkheden en bedreigingen die AI met zich meebrengt.

Noodzaak voor onderzoek

De VN-Veiligheidsraad erkent de noodzaak om de gevaren en mogelijkheden van kunstmatige intelligentie grondig te onderzoeken. Het initiatief van Groot-Brittannië om een bijeenkomst te organiseren en experts te horen, illustreert de urgentie en het belang van dit onderwerp. Het is essentieel dat er wereldwijd wordt samengewerkt om de risico’s van AI te beheersen en te zorgen voor een verantwoorde inzet van deze technologie.


Altijd op de hoogte blijven omtrent AI-ontwikkelingen? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Rein
Lezer
Rein

Ik heb ook grote vragen bij AI, maar vertrouw er ook niet helemaal op dat dit bij de VN in goede handen (denkend aan digitaal geld, digitale paspoorten, digitale controle op CO2, etc).
Bovendien: een land als China, dat AI al grootschalig toepast in de publieke ruimte, laat zich echt niet meer terugfluiten door een slapende waakhond als de VN.