Wat vind jij van alle producten die we het afgelopen jaar getest hebben de beste producten? Ook dit jaar organiseren we weer de c’t lezers-awards waarin jij kunt aangeven wat jij per categorie het beste product van 2023 vindt. We lichten hier een van de genomineerde producten uit: de FRITZ!Repeater 3000 AX
Genomineerd in de categorie netwerken: FRITZ!Repeater 3000 AX
Opties voor Wi-Fi 6-repeaters van AVM voor je Fritzbox
Wanneer je de wifi van je Fritzbox wilt uitbreiden naar de uiterste hoeken van je woning met een Wi-Fi 6-repeater, biedt AVM verschillende opties. De mogelijkheden variëren van de betaalbare Fritz!Repeater 1200 AX met twee 2-stream radiomodules tot de prijzige Fritz!Repeater 6000, uitgerust met drie 4-stream MIMO-radiomodules. Als een tussenoplossing is er de Fritz!Repeater 3000 AX, bedoeld voor degenen die de prestaties van de 1200 AX te beperkt vinden voor hun 4-stream Fritzbox, maar het grotere model te duur.
Essentieel verschil tussen 6000 en 3000 AX
Het essentiële verschil tussen de 6000 en de 3000 AX is dat de laatste 2-stream radiomodules heeft voor de clientverbinding, wat in de meeste gevallen voldoende is. De 3000 AX maakt wel contact met de router via een 4-stream module. In tegenstelling tot de Fritz!Repeater 6000 kan hij via zijn 5GHz-modules ook een extra breed 160 MHz signaal uitzenden, wat de doorvoersnelheid verdubbelt ten opzichte van gewone 80MHz-werking, als de clients dat ook ondersteunen.
Prestatietest en integratie in Fritz-mesh
We hebben de drie Wi-Fi 6-repeaters getest in drie situaties (accesspoint, mesh-repeater met een Fritzbox 7590 AX en mesh-repeater met LAN-verbinding). Net als zijn zustermodellen kan de 3000 AX worden geïntegreerd in de Fritz-mesh door eenvoudig op de Connect-knop te drukken, waarna hij alle relevante instellingen van de Fritzbox overneemt.
De Fritz-repeaters werken ook met andere routers, maar na de knopverbinding moeten mogelijk nog meer instellingen via de browser worden aangepast, zoals andere netwerknamen voor de wifibanden. Ze kunnen helpen om het wifi-bereik van een router die je van je provider hebt gekregen te verbeteren. Hoewel de vrije routerkeuze tegenwoordig een feit is, krijg je bij het standaardaanbod van providers doorgaans een modem dat de provider heeft uitgekozen – en niet noodzakelijk op basis van wat voor gebruikers belangrijk is, zoals een goede wifi-dekking. In dat geval kan een 3000 AX of een andere repeater uitkomst bieden.
Met onze gebruikelijke Wi-Fi 6-client (Intel AX200 in een Asus Vivobook 14) waren de prestaties van de drie repeaters als toegangspunten ongeveer gelijk. Over 20 meter door muren heen haalde de 6000 een iets hoger niveau en was de snelheid minder afhankelijk van de oriëntatie.
Als mesh-repeater op 20 meter naar de laptop zes meter verderop liet de 3000 AX zich in onze testomgeving op de 2,4GHz-band inhalen door beide. Op 5 GHz stond hij op gelijke voet met de 1200 AX, maar moest hij de 6000 voor zich dulden.
Belangrijk punt van overweging
Het grootste verschil tussen de drie Fritz-repeaters voor Wi-Fi 6 kwam naar voren bij het energieverbruik: de 1200 AX was bescheiden met een verbruik van 3,6 watt, de 3000 AX verbruikte met 7,2 watt twee keer zoveel, en de 6000 kwam met 8,7 watt nog hoger uit – wat gevolgen heeft voor de energiekosten.
Tot slot
Voor wie zuinig wil zijn met energie is de 1200 AX dan ook de Fritz-repeater bij uitstek. Die moet echter rechtstreeks in een stopcontact worden gestoken met voldoende ruimte eromheen. De grotere modellen kunnen met hun externe voeding veel flexibeler worden geplaatst voor optimale posities. De 6000 heeft meer MIMO-streams dan de 3000 AX, waardoor hij bij onze testsituatie ook een hogere datasnelheid haalde. De 3000 AX blijft dus een compromis tussen maximale doorvoersnelheid en lage energiekosten.
De Fritz!Repeater 3000 AX scoort goed met zijn mesh-integratie, maar het energieverbruik zou lager mogen zijn. De prijs is ondertussen iets gedaald en ligt bijna precies tussen die van de 1200 AX en de 6000. Is de 3000 AX wat jou betreft de winnaar in de categorie netwerken?