Genomineerd in de c’t lezers-awards: de Netgear Orbi RBK963

Elwin Hodžić
0

Wat vind jij van alle producten die we het afgelopen jaar getest hebben de beste producten? Ook dit jaar organiseren we weer de c’t lezers-awards waarin jij kunt aangeven wat jij per categorie het beste product van 2022 vindt. We lichten hier een van de genomineerde producten uit: de Netgear Orbi RBK963.

Genomineerd in de categorie netwerken: Netgear Orbi RBK963

lezers-awards-netgear

Netgear haalt Wi-Fi 6E naar mesh: de RBKE963 biedt voor clients naast 2,4 en 5 GHz ook de nieuwe 6GHz-band. De kit bestaat uit een router en twee mesh repeaters. De kit was het snelste meshsysteem tot nu toe, maar met een straatprijs van 1900 euro ook verreweg het duurste – ook qua stroomkosten.

WAN-ethernetpoort tot 10 Gbit/s volgens NBase-T op de hoofdnode, o­ ewel de router. Voor het lokale bekabelde netwerk zijn de router en de satellieten voorzien van een 2,5 Gbit/s LAN-poort en drie gigabitpoorten – geen 10Gbit-verbinding. Alle nodes hebben vier Wi-Fi 6-interfaces, die elk via vier MIMO-streams zenden. Drie daarvan bedienen de clients in verschillende frequentie bereiken met maximaal 1200, 2400 en 4800 Mbit/s bruto (met maximale kanaalbreedtes van 40, 80 en 160 MHz). Eén is gereserveerd voor de onderlinge draadloze verbinding tussen de apparaten, in het hoge blok van de 5GHz-band (mesh-backbone, 2400 Mbit/s, 80 MHz). Als je geschikte bekabeling hebt liggen, kun je ook een 2,5- of 1-gigabitpoort gebruiken voor een bekabelde backbone tussen satelliet en router.

De netto doorvoer op korte afstand lag tussen 300 en iets minder dan 1500 Mbit/s, afhankelijk van de band. Over een langere afstand door muren heen daalde de datasnelheid zoals verwacht, maar bleef nog steeds erg goed. Op de 6GHz-band zou de snelheid nog wat kunnen oplopen, maar onze testlaptop met Intel AX210-wifimodule is ontworpen voor dual-band gebruik.

De verbinding tussen de router en de node was zeer snel over de afstand van 20 meter met 750 tot 830 Mbit/s. Dat biedt genoeg bandbreedte. De laptop haalde in meshmode nog 190 tot 350 Mbit/s op 26 meter afstand, afhankelijk van de band.

Het meshsysteem richt je eenvoudig in met de smartphone-app, maar die had bij het testen nog z’n gebreken. De app bood niet aan om het IPv6-protocol te activeren en standaard stond het gastwifi uitgeschakeld. Het gastnetwerk ondersteunt geen IPv6 en het ontbrak op 6 GHz. Versleuteling met WPA2+3 (mixedmode) voor gasten kan alleen via de browser geactiveerd worden.

Als speciale functie biedt Orbi twee extra wifi-SSID’s (virtuele radiocellen), één voor IoT- en smarthome-apparaten, de andere voor als je een client uitsluitend via de 6 GHz wilt verbinden.

Deze voor Wi-Fi 6E-geschikte Orbi Kit RBK963 laat zien wat er tegenwoordig mogelijk is op het gebied van wifitechnologie: prima hardware, uitstekende prestaties, subtiel apparaatontwerp – maar gezien de exorbitante prijs mag je dat ook verwachten. Voor wie de grijze kleurstelling wat saai vindt, is er ook een zwarte uitvoering verkrijgbaar.

Is de Netgear Orbi RBK963 wat jou betreft de winnaar van 2022 in deze categorie?

Stem mee met de c’t lezers-awards en maak kans op prachtige prijzen!

Meer over

lezersawards

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Bestel nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Windows Terminal Preview 1.21 biedt bufferherstel en virtueel notitieblok

Microsoft heeft de nieuwe Windows Terminal Preview 1.21 uitgebracht na ruim drie maanden. Deze preview introduceert nieuwe en experimentele functies v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er