GeForce-driver voegt DirectX 12 Ultimate aan bestaande kaarten toe

Daniel Dupré
0

Nvidia heeft de eerste grafische driver vrijgegeven die GeForce RTX grafische kaarten naar het niveau van de Xbox Series X-gameconsole tilt.

De nieuwe GeForce 451.48 WHQL driver van Nvidia ontsluit alle functies van de DirectX 12 Ultimate graphics-API. Dat werkt alleen in combinatie met de Windows 10 versie 2004 en met een grafische kaart die dit ondersteunt. Dit is bij alle Turing RTX-modellen van Nvidia het geval, zoals de GeForce RTX 2080 Ti. De grafische kaarten uit de GTX-1600-serie missen de raytracing-rekenkernen voor een volledige ondersteuning.

DirectX 12 Ultimate omvat de grootste functionaliteit van de low-level API van Microsoft. Deze vormt ook de basis van de aankomende Xbox Series X-gameconsole. Het betreft functies die Microsoft eind 2019 voor DirectX 12 heeft geïntroduceerd. DirectX Raytracing (DXR) versie 1.1 geeft ontwikkelaars meer controle over het creëren van virtuele stralen. Mesh-shaders bieden meer flexibiliteit bij de geometrie en vereenvoudigen de render-pipeline. Ze vervangen onder andere de gescheiden vertex-, domein- en geometrie-shaders.

AMD is van plan om tegen het einde van het jaar de eerste RDNA-2 Radeon-kaarten uit te brengen, die ook alle functies van DirectX 12 Ultimate aankunnen.

De GeForce driver 451.48 WHQL integreert alle functies van de low-level API Vulkan 1.2 en maakt hardwareversnelde GPU-scheduling onder Windows 10 2004 mogelijk. Daarmee neemt de grafische chip het beheer van het grafische geheugen over van het besturingssysteem. Nvidia spreekt van een verbeterde RAM-toewijzing en lagere latencies.

Windows 10 2004 heeft bij laptops wijzigingen aangebracht in het beheer van de gpu. Als je bijvoorbeeld in een game wilt forceren dat de grafische-chip exclusief wordt gebruikt, gaat dit niet meer via de het stuurprogramma van Nvidia, maar via de Windows-instellingen (Systeem > Beeldscherm > Grafische instellingen), zoals Nvidia uitlegt op een supportwebsite.

(Mark Mantel/Daniel Dupré)

Meer nieuws vind je in c't 05/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Pizza-avond met de c’t-redactie

Meld je aan voor de pizza-avond met de c’t-redactie

Flink besparen op internet en tv met deze Delta aanbieding voor glasvezel

Heb jij of wordt er binnenkort glasvezel van Delta bij jou aangelegd? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Delta heeft momenteel een leuke aanbieding w...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er